Film noir-fredag: The Hitch-Hiker


Titel: The Hitch-Hiker (Bilrånaren)
Regi: Ida Lupino
År: 1953
IMDb
| Filmtipset | Movies – Noir

Ida Lupino hade inte bara ett underbart namn och var en framstående skådis på 40- och 50-talen utan var även en av väldigt få kvinnliga regissörer vid den här tiden i Hollywood. The Hitch-Hiker är en väldigt enkel thriller om två män på fiskarsemester som plockar upp en liftare (William Talman). Det visar sig vara ett misstag eftersom liftaren är en fullblodspsykopat och kallblodig mördare på flykt undan polisen. Filmen anses vara en film noir men jag vet inte riktigt om jag håller med. Jag ser det mer som en vanlig thriller. Två oskyldiga män i händerna på en galning och ingen femme fatale känns inte som en noir-handling.

Som sagt, det är en väldigt enkel film. Kanske är den lite väl enkel även om man brukar säga att less is more. Men The Hitch-Hiker blir lite tråkig då det är en film från punkt A till punkt B utan att den tar några överraskande omvägar. Talman är bra som skurk. Han är ren elaking utan några som helst försonande drag. Han är inte en smart skurk utan bara elak, dum och hänsynslös (vilket i och för sig var lite annorlunda). Bitvis är det en bra och utsatt stämning för de två fiskarsnubbarna i bilen i händerna på Talman. Det förekommer även snygga miljöer i den mexikanska öknen. The Hitch-Hiker är halvspännande, mysig och kort, men inget att hetsa upp sig över. Betyget blir en svag trea.

3-/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

2 Responses to Film noir-fredag: The Hitch-Hiker

  1. Denna såg jag på Cinemateket för många år sen och blev klart besviken. Som du säger är den väldigt enkel, men blir även tråkig. Håller med om att Talman är bra och karaktären likaså, men för en gångs skull ser jag att jag tycker en noir är sämre då jag bara gett den 2/5 🙂

    En av de sämre noir-filmerna jag sett alltså, men trots det intressant just för att den är regisserad av Ida Lupino, vilket gör den till den (vad jag vet) enda noir-filmen regisserad av en kvinna.

  2. Jojjenito says:

    Haha, ja lite kul att jag för en gångs skull ger ett lite sämre betyg till en noir. Gav den alltså godkänt även om den som du säger är lite tråkig. Men att det är en kvinna som regisserat gör filmen intressant vare sig man vill det eller inte. Jag tror att om fler kvinnor hade fått chansen så hade vi kunnat få se lite annorlunda men riktigt bra film noirs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: