Film noir-fredag: 5 Fingers


Titel: 5 Fingers (Affären Cicero)
Regi: Joseph L. Mankiewicz
År: 1952
IMDb
| Filmtipset | Movies – Noir

I samband med att jag inledde mitt noir-tema så köpte jag en box med fem James Mason-filmer. Nu var det dags för den fjärde av dessa, nämligen spionthrillern 5 Fingers som även går under det — faktiskt bättre — svenska namnet Affären Cicero. Filmen är baserad på en sann historia om en betjänt på den brittiska ambassaden i Ankara som blir välavlönad tysk spion genom att sälja hemliga dokument till nazisterna i slutet av andra världskriget. Mason spelar givetvis spionen som får kodnamnet Cicero. Till sin hjälp (eller stjälp) har Cicero en polsk ex-grevinna (Danielle Darrieux) i behov av pengar.

Åhå, det här var en liten överraskning. Filmen började kanske lite segt. Åtminstone tog det ett tag innan filmen och karaktärerna satte sig för mig. Men även om inledningen kändes aningen intetsägande så var filmen ändå hela tiden småmysig. Bitvis var den även riktigt rolig, speciellt scenerna mellan Mason och en fantastiskt nervös tysk ambassadtjänsteman. 5 Fingers kändes som en väldigt brittisk film, trots att den är amerikansk. Det kan ju bero på att många av karaktärerna är så där härligt brittiska. Mason är t ex härligt arrogant och brittiskt självsäker.

Många av karaktärerna är riktigt sköna. Förutom Mason/Cicero och den tyske (och nervöse!) ambassadtjänstemannen (Oskar Karlweis) så gör John Wengraf en klockren insats som den pondusfyllde tyske ambassadören med det självklara (och autentiska) namnet Franz von Papen. Förutom att filmen är rolig och har en James Mason i högform så får vi faktiskt även lite hitchcock-spänning då Mason blir allt mer våghalsig för att komma över de hemliga handlingarna. Mot slutet tar filmen en del sköna vändningar och den absoluta slutscenen är en klassiker, perfekt ackompanjerad av Masons hysteriska skratt. Jag rekommenderar denna spion-noir hyfsat skarpt.

4-/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to Film noir-fredag: 5 Fingers

 1. James Mason är ju nästan aldrig fel och minns också att jag gillade den hyfsat mycket.

  Franz von Papen, haha, det är verkligen klockrent 🙂

  • Jojjenito says:

   M-Noir, visst är det lite tveksamt om man ska betrakta 5 Fingers som en film noir? Jag vet att du och IMDb inte gör det t ex. Det är väl egentligen en spionthriller. Sen hittade jag vissa på nätet som faktiskt tycker det kan vara en noir, eller att den åtminstone har noir-element, och så tyckte jag den kunde få vara med i temat under epitetet spion-noir. 😉

   Franz von Papen, japp. Hans fullständiga namn var: Franz Joseph Hermann Michael Maria von Papen zu Köningen. 😀

   • Jo, jag tycker nog den får vara med i noir-temat, även om den som du säger mer är en spionthriller. Men det finns andra exempel på filmer av den typen som kallats noir, och andra mindre värda att få kallas det.

    Haha, det namnet får mig att tänka på skådespelaren Herbert Lom (kanske mest känd som Dreyfus i Rosa Pantern-filmerna med Peter Sellers) vars födelsenamn är sköna Herbert Charles Angelo Kuchacevich ze Schluderpacheru 😀

    • Sofia says:

     Jag tycker nog att Florian Henckel von Donnersmarck skulle kunna förtjäna ett hedersomnämnande i den här tävlingen 😀

    • Jojjenito says:

     Ja, jag köpte ju den där boxen med Mason-filmer (anledningen var att Odd Man Out ingick där) och där fanns ju några filmer som garanterat INTE var noir, t ex en rulle med Mason som brandman under andra världskriget i London.

     Ja, skönt namn det med!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: