The Bank Job


Titel: The Bank Job
Regi: Roger Donaldson
År: 2008
IMDb
| Filmtipset

Ibland är det skönt när nån annan bestämmer vilken film man ska se. Det är lite som när man ska laga middag och inte kan bestämma sig för vad det ska bli. Då är det ganska schysst att gå in på nån matsajt och slumpa fram ett recept. Det får bli vad det blir, det är inte jag som bestämmer. På det sättet fungerade det även för några år sen när SVT körde en Filmklubb en vardagskväll i veckan. Jag spelade alltid in filmen om jag inte hade sett den. På det sättet fick jag många udda filmer sedda, filmer som jag inte visste om att de fanns eller filmer som jag kanske inte skulle välja i första hand.

Varför skriver jag om det här undrar ni? Jo, jag vann nämligen en tävling hos Filmitch och priset var filmen The Bank Job som då utan speciellt mycket fundering blev lördagkvällens film. Tack för det! 🙂

The Bank Job är baserad på verkliga och ganska fantastiska händelser som ägde rum i början av 70-talet i England. Vid den här tiden i London verkade en Black Power-aktivist som hette Michael X. Givetvis är inspirationen till namnet hämtat från namnen Malcolm i USA. I filmen bygger hela historien på att denne X i sin ägo har pinsamma och avslöjande foton på brittiska prinsessan Margaret från ett sexparty på en karibisk ö.

I filmen framställs Michael X som en i grunden simpel brottsling, en knarklangare, som döljer sin kriminella verksamhet bakom den politiskt korrekta Black Power-aktivismen. Bl a har han John Lennon som en sorts beskyddare. Lennon nämns inte vid namn i filmen men under en sekvens dök det plötsligt upp en person som var vääääldigt lik Lennon iklädd Lennon-glasögon. Det visade sig vara Lennon-lookaliken Alan Swoffer. Det är nog en av de bästa ”lika som bär”-fallen jag har sett. Se bild nedan, Swoffer till vänster. 😉


Eftersom Michael X har de, för det brittiska kungahuset, jobbiga fotona så lyckas han hela tiden undgå att bli dömd i domstol trots klara bevis mot honom. Den brittiska underrättelsetjänsten MI5 kopplas in. På nåt sätt måste man få tag på fotona men utan att avslöja vad det handlar om. Fotona förvaras i ett bankfack i London och MI5 vet dessutom vilket bankfack det är.

Nu fastnar en viss Martine Love (Saffron Burrows) i tullen med knark. En MI5-spion gör en deal med henne: Hon undgår straff om hon fixar så att banken där fotona förvaras blir rånad och fotona försvinner på köpet. Love kontaktar sin inte helt okriminelle gamla vän Terry (Jason Statham). Terry och hans kompisar sväljer betet och planeringen av rånet drar igång.

Under inledningen av filmen känns det som om jag tittar på en snällare variant av Snatch och jag är lite så där lagom intresserad. Men allt eftersom den sagolika historien rullas upp så blir det bättre och bättre. Om bara en bråkdel av det som filmen visar upp är sant är det helt galet. Filmen innehåller trevliga heist-sekvenser, konspirationer av stora mått, brittisk humor och brittiskt rått våld. I slutändan blir filmen betydligt råare än vad inledningen skvallrar om.

Samtidigt som det är rått och våldsamt är det ändå fullt med udda humor. Det som gör filmen rolig är själva upplägget. MI5 vill att banken ska bli rånad, man vill att rånarna ska lyckas med rånet. Rånarna vill givetvis lyckas med rånet. Dealen, som bara Love vet om, går ut på att man faktiskt får hela bytet (förutom fotona då). Den lokala polisen, som av slump får reda på att det pågår ett rån, vill givetvis förhindra rånet. Ja, haha, här finns det förutsättningar för ganska krångliga förvecklingar. Det påminner nästan om en klassiskt förväxlingsfars även fast utgången istället för bara pinsam blir dödlig.

Historien är som sagt fullständigt osannolik. Den påminner mig en hel del om rabaldret i Sverige kring kaffeflickor, bilder, maffiakopplingar och ett visst Bernadotteskt kungahus.

3+/5

PS. När jag letade efter fakta om den verklige Michael X så upptäckte jag att det på Headweb faktiskt finns en brittisk dokumentär från 2002 om honom. Den hittas här och är gratis.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

12 Responses to The Bank Job

 1. Jag skrev inte lika mycket eller lika bra om The Bank Job (2008), men jag gav den samma betyg, en stark trea. Den var hur som helst bättre än väntat och är klart sevärd.

 2. filmitch says:

  Roligt att du gillade filmen. Personligen är jag ganska svag för Staham så det mesta han gör sväljer jag (Crank undantagen 😦 )

  • Jojjenito says:

   Japp, jag gillade den. Och jag gillar också Statham. Vem gillar inte den dialekten? Härligt brittisk. Iofs tror jag bara det är Snatch jag har sett med Statham. Aha, Crank ska man undvika. Hur är The Transporter, action rakt igenom antar jag?

 3. Jason Statham har hamnat lite i ett actionfack känns det som. Annars är hans bästa film Collateral (2004), fast där fick han inte direkt visa vad han går för 😉 Någon annan som tänkte på att han kunde ha dykt upp på slutet av nämnda film och ”avsluta jobbet” ?

 4. Jojjenito says:

  Movies – Noir: Ja, jag tyckte också den var bättre än väntat. Den blev bättre och bättre under filmens gång. Början kändes lite fånig men sen blev det verkligen allvar för en del av filmens karaktärer.

  Om Statham: Hmm, jag minns faktiskt inte Statham alls i Collateral. Jag antar att det hade varit ett drömslut i den filmen för dig (att Statham dykt upp). Jag har för mig att du inte riktigt gillar det slut som nu är i Collateral?

  • Haha, det är lätt att missa Statham i Collateral. Lite spoiler-varning för de som av någon anledning missat Collateral. Han dyker upp tidigt i filmen och lämnar över portföljen till Tom Cruise. Därför tycker jag, eftersom jag inte är så förtjust i slutet (även om jag gillar det mer nu än första gången jag såg filmen), att Statham kunde ha dykt upp mot slutet och liksom tagit över efter Cruise. Varför ska han annars vara med 😉

   • Jojjenito says:

    Det var ju ett bra tag sen jag såg Collateral så kanske inte så konstigt att jag inte minns Statham. Tror för övrigt inte jag hade riktig koll på vem Statham var när jag såg Collateral. Om jag ser om den ska jag hålla utkik. 😉

 5. Sofia says:

  Jag gillade också den här, bra nerv och skön 70-talsstämning. Men som du säger, man blir lite förvånad över våldsutvecklingen.

 6. Plox says:

  Var tämligen säker på att jag hade sett den här, men känner inte igen någonting egentligen. Heistfilm är ju annars en av mina stora passioner, gillar det mesta, så får kolla upp lite mer ordentligt om jag sett den här eller inte. Märkligt.

 7. filmitch says:

  Transporter ( har bara sett den första) var helt ok actionfilm vill jag minnas men det var länge sedan jag den.

  • Jojjenito says:

   Hmm, av nån anledning hamnade din kommentar i skräppost-mappen. Märkligt.

   Well, om jag är sugen på bilaction så kan jag se The Transporter. Tror den är bättre än Fast and Furious-filmerna i alla fall.

 8. Jojjenito says:

  Sofia: Ja, våldsutvecklingen var… eh, våldsam och förvånande. Men det var en positiv förvåning.

  Plox: Ja, den här får du kolla upp. Det är en heist-film fast av det lite ovanligare slaget med tanke på omständigheterna kring själva heisten. Men jag tror du gillar den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: