Film noir-fredag: The Lady from Shanghai


Titel: The Lady from Shanghai
Regi: Orson Welles
År: 1947
IMDb
| Filmtipset | Movies – Noir

Nej, jag har inte glömt att det är fredag. Så även om det är lite sent så kommer det givetvis en recension av en film noir. Den här gången en film där Orson Welles motvilligt regisserar Orson Welles [sic!]. Welles spelar Michael O’Hara en irländsk sjöman som blir förtrollad av Rita Hayworths blondin Elsa och luras med på en seglats med Elsa, hennes man (Everett Sloan) och mannens affärskollega (Glenn Anders). Givetvis är det nåt lurt och O’Hara vet att han kommer att utnyttjas på ett heller annat sätt. Frågan är bara hur?

The Lady from Shanghai är en mycket märklig film. Bra är det inte. Samtliga skådisar känns som tagna ur Glamour. Replikerna sägs en efter en helt utan koppling till varandra. Orson Welles berättarröst känns larvig. Hans irländska dialekt är inte bra. Historien är tråkig, seg och tråkig. Jag tänker ”jamen kan ni komma till twisten nån gång då. Den där twisten som ska göra filmen spännande”. När den twisten kommer så tänker jag ”jaha, och?”. Jag känner inte att nån av de inblandade känner för filmen. Talande är väl att Orson Welles inte finns listad som regissör under förtexterna.

Historien är luddig och förvirrande tråkig. Vem lurar vem kan vara intressant ibland men här funkar det inte. Klippningen, dialogen, ja det mesta är som taget ur en Stefan och Krister-fars. Rita Hayworth har några bra scener där hon förtrollar. Orson har en kort monolog där han jämför Elsa & Co med hajar som känner blodsmak och äter upp varandra. Förutom det så är det ganska tråkigt.

Filmen har ingen nerv helt enkelt. Film noir brukar åtminstone kunna vara spännande. Eller så är fotot snyggt eller lite udda. Här är det inget som är udda. Halva filmen är man ute på en seglats från New York till San Fransisco via Panamakanalen. Under dessa scener händer i princip inget. Man skulle kunna tänka sig att det byggs upp en stämning och att det sen blir spännande. Men nej. Inget byggs egentligen upp och det blir inte heller speciellt spännande. Hela filmen känns amtörmässig.

Förutom noir-kungen Movies – Noir, som jag väl har retat upp nu ;), så har även Rörliga bilder och tryckta ord tyckt till om The Lady from Shanghai.

2/5

PS. En sak som jag tänkte på när jag såg och framförallt hörde på filmen var hur, speciellt Rita Hayworth, uttalade ord med wh i början som t ex white med ett ganska tydligt väsande h. Jag vet inte, men det känns som om det inte uttalas på det sättet längre. Haha, att jag funderade på sånt här under filmen är väl ett tydligt tecken på att den inte funkade för mig.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to Film noir-fredag: The Lady from Shanghai

 1. Sofia says:

  Nu var du väl ändå lite väl tjurig… ”Amatörmässig”? Men jag håller absolut med om att det knappast var någon fullträff. Men slutet då? Slutet?! Där tyckte jag att det blev ganska snyggt faktiskt.

  • Jojjenito says:

   Sofia: Faktum är att ”amatörmässig” faktiskt var just det jag tänkte på när jag såg, främst början av, filmen. Slutet? Too little, too late.

   • Sofia says:

    Tja, där håller jag inte med helt enkelt, Fast det är ju lite kul att vi ändå landade på samma betyg 🙂 Tack för referensen, förresten!

    • Jojjenito says:

     Vassego! Jag tror du kanske är lite mer sparsam med betyg än jag är. Fast jag ogillar när andra säger det om mig, för jag tycker oftast man får den kommentaren när det handlar om en film som nån annan gillar mer helt enkelt.

 2. Tycker också Jojjenito tar i lite väl mycket, men jag förväntar mig tyvärr negativa åsikter om de flesta i genren i jämförelse med mina 😉 Antar att man antingen uppskattar filmerna och accepterar att de var annorlunda eller letar efter en realism i främst skådespeleriet som kanske inte fanns där. Jag gillar The Lady from Shanghai (1947), även om jag kan hålla med om att den har sina brister. Den fick ett högt betyg av mig mycket pga slutet som höjde, helt klart.

  • Jojjenito says:

   Movies – Noir: Ja, förmodligen tar jag kanske i lite väl här, även om Sofia och jag faktiskt delar ut samma betyg. 😉 Om jag jämför med andra filmer i noir-genren så sticker den här ut som en av de sämre. Början tyckte jag var riktigt riktigt dålig och sen blev sakta bättre. De flesta andra noirs jag ser får faktiskt betyg 3 eller 4.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: