Film noir-fredag: Detour

Titel: Detour (Farlig omväg)
Regi: Edgar G. Ulmer
År: 1945
IMDb
| Filmtipset | Movies – Noir

Fredag igen vilket betyder film noir igen. Den här gången får ni nöja er med ett ganska kort omdöme. Om ni vill läsa en matnyttigare text om Detour så hänvisar jag till Rörliga bilder och tryckta ords recension. Pssst, filmen är public domain och finns att se via archive.org.

Nattklubbspianisten Al (Tom Neal) bestämmer sig för att lifta från New York till Hollywood för att söka upp sin flickvän som försöker lyckas i drömfabriken. När mannen som han liftar med plötsligt dör blir han desperat och övertar mannens identitet för att undkomma polisen. Jag tyckte faktiskt det här var en bra noir. Stämningen är desperat och Neal i huvudrollen är bra på att gestalta den stämningen.

Efter ett tag träffar Al en riktigt jobbig tjej spelad av Ann Savage, som verkar vara gjord för rollen. När Savage spelar ut sitt bitchiga register har inte Al något att sätta emot utan viker sig som en blöt pudel. Kul att se. Ja, jag gillade filmen. Al är en looser. Trots att han får chanser att lyckas spelar han alltid fel, börjar svettas och gör bort sig. Det blir en stark trea.

3+/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to Film noir-fredag: Detour

 1. Sofia says:

  Tack för referensen. Jag kunde ändå inte låta bli att tycka synd om Tom Neal, mest för att han fick Ann Savage på halsen. Snacka om diamanthård donna.

 2. Jojjenito says:

  Sofia: Varsågod. Jo, nog var det lite synd om Tom Neal. Fast lite kul ändå. 😉

 3. Verkligen kort recension, men vi tyckte väldigt lika ser jag. Tycker det är skönt med sådana här korta noir-filmer som visar att man kan få med mycket och ha ett bra tempo. Finns ett par sådana, främst är det de s.k. b-noir filmerna. Men det betyder inte att de är ”b” 😉

  • Jojjenito says:

   Ja, det var en kort recension… vilket kanske var passande då även filmen var ganska kort. 😉 Nej, b betyder väl mest att de kanske inte hade så stor budget. Ja, jag såg att vi tyckte lika när jag läste din recension.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: