Marie Antoinette

Titel: Marie Antoinette
Regi: Sofia Coppola
År: 2006
IMDb
| Filmtipset 

The Virgin Suicides var ok, Lost in Translation var bra (kanske t.o.m. mycket bra) men under Sofia Coppolas film om den franska tonårssessan Marie Antoinette blev jag lika uttråkad som Marie själv verkar ha varit på det franska hovet. Filmen är totalt tom och tråkig. Jag satt och lekte med tanken att spola framåt. Jag konstaterade i alla fall att det här var en sån film som jag skulle kunna spola fram om jag var funtad på det sättet. Men eftersom jag aldrig gör det så blev det bara en hypotetisk fråga.

De två timmarna gick ändå på nåt märkligt sätt hyfsat snabbt. Allt är snyggt förstås. Ett otroligt arbete har lagts ner på att få till miljöer, kläder, frisyrer och inte minst efterrätter (!). Man har haft tillgång till Versailles vilket är coolt.

Bitvis tror jag att jag tittar på en Wes Anderson-film. Det kan bero på att Jason Schwartzman är med som Ludvig XVI. Schwartzman dyker ju upp i princip varje Anderson-film. Även den märkligt tomma handlingen och snygga ytan för tankarna till Anderson. Sofia och Wes känns lite som om de kommer från samma skola.

Bäst är Aphex Twin med låtarna Avril 14 (wow, vilken fullständigt avskalad och vacker pianolåt!) och Jynweythek Ylow (typiskt Aphex Twin-sound om än ganska snällt speciellt jämfört med Come To Daddy). Sen förekom det en pampig kyrkorgellåt där jag inte lyckats klura ut vem det är som ligger bakom. Det säger väl en del om filmen när man mest sitter och tycker att musiken var bra (vilket den är i Marie Antoinette).

2/5

PS. Jag kan inte låta bli att återigen puffa för Come To Daddy (I want your soul, I will eat your soul). Burr, om jag hade sett den videon när jag var elva hade jag skitit på  mig. Jag får fortfarande gåshud, rysningar, sitter spänd, när mammamonstret föds ur teven. Burr.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

8 Responses to Marie Antoinette

 1. filmitch says:

  Tyckte den var helt ok men jag hade å andra sidan inte väntat mig så mkt. jag håller VS högre än Lost men båda filmerna är mkt bra.

 2. Sofia says:

  Jag förstod mig heller inte på den här filmen, såg bara ytan och efter ett tag försvann liksom fräschören med att tonsätta franskt 1700-tal med modern musik. Fast jag kan inte låta bli att fortfarande gilla Dunst även om jag börjar misstänka att fröken Coppola inte är något för mig. Men då har jag iofs Lost kvar.Haha, Wes Anderson-liknelsen var ju klockren! 😀

 3. Jojjenito says:

  Sofia: Ah, då tycker vi lika. Minns du att vi för ett tag sen tyckte olika om i stort sett varje film vi recenserade. Det verkar ha jämnat ut sig nu. 😉 Ja, LiT gillade i alla fall jag när jag såg den när den kom. Kanske skulle jag genomskåda den nu och bara se ytan. Vem vet?Japp, Dunst är riktigt bra, även i Marie A. Men vänta tills du sett Melancholia!Ja, Anderson ingår väl nästan i den där Coppola-klanen. Han är åtminstone en lärling. 😉

 4. Jojjenito says:

  filmitch: Har du sett Somewhere och vad tycker du i såna fall om den?

 5. Sofia says:

  Våra åsikter kanske går i cykler 😉

 6. filmitch says:

  Har inte sett Somewhere än men den kommer så småningom.

 7. Jojjenito says:

  Sofia: Ja, det är möjligt. Vi får se helt enkelt. ;)filmitch: Jag har inte heller sett den. Och jag känner inget sug att göra det heller. Men kommer se den så småningom. 😉

 8. Pingback: The Bling Ring | Jojjenito - om film

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: