The Chaser


Titel: The Chaser (Chugyeogja)
Regi: Na Hong-jin
År: 2008
IMDb | Filmtipset

Jung-ho (Kim Yun-seok) är en fd polis och numera hallick. Tjejerna i hans stall försvinner och han misstänker att de tar förskottet och sen byter till en annan hallick som snor hans tjejer. Han får upp spåret efter en tjej och med hjälp av Mi-jin (spelad av Seo Yeong-hie från Bedevilled) försöker han ta reda på vart hans tjejer tar vägen.

The Chaser är en ganska typisk koreansk rulle: det regnar, det kryllar av galna poliser som inte kan sköta en utredning, det förekommer en hel del groteskt ultravåld. Och handlingen är helt oförutsägbar. I en amerikansk storfilm skulle vissa saker som händer i The Chaser inte hända, det kan man vara säker på. Det skulle kunna komma en remake men då kommer man garanterat ändra på vissa detaljer i handlingen.

Som vanligt, eller ofta i alla fall, i sydkoreanska thrillers så förekommer det en märklig blandning av ren thriller, ren våldsfilm och så inkastat mitt i allt en sorts buskishumor. Jag brukar kunna uppskatta detta eller åtminstone inte störa mig på det. Men den här gången funkade det inte riktigt.

Handlingen i filmen är märklig. Det börjar riktigt bra, det regnar redan efter tre fyra minuter. Det är mystiskt, lite obehaglig mörk stämning. Sen vet jag inte riktigt vad som händer. Polisen får tag i en galen seriemördare, men att han är en galen seriemördare vet bara vi tittare, inte polisen. Sen råder allmän förvirring i dryga 45 minuter då egentligen ingenting händer. Jung-ho är förvirrad, polisen är förvirrad… handlingen är förvirrad.

Sista halvtimmen så rycker filmen upp sig igen. Vi slipper fåneriet och det blir rejält spännande, frustrerande spännande.

3-/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

10 Responses to The Chaser

 1. filmitch says:

  dessa ständiga buskisinslag, pust vad tröttsamt för ofta har sydkoreanska filmer mycket intressanta berättelser åtminstone fram tills att folk börjar dratta på ändan.

 2. Sofia says:

  Det blir inte riktigt tydligt i din text hur man hanterar hallick-prostitutionsvinkeln, kan du utveckla det lite?

 3. Jojjenito says:

  filmitch: Haha, ja, jag funderade på att skriva en speciell varning till dig men jag insåg att du skulle förstå utan det. 😉 Ja, just när det gäller thrillers med poliser inblandade så SKA tydligen dessa poliser vara pellejönsar.

 4. Jojjenito says:

  Sofia: Mm, vet inte riktigt vad du är ute efter. Om du menar hur man framställer relationen mellan hallick och prostituerad så är det hallicken som bestämmer, tjejen har inget att säga till om. Hallicken vill ju inte att nåt ska hända hans tjejer men det är av rent affärsintresse. Jung-ho (hallicken, fd polis) skickar Mi-jin (en av hans tjejer) som lockbete till en kund, en kund som han misstänker snor hans tjejer. Som du kanske kan räkna ut så "snor" han inte bara tjejerna.En extra grej är att Mi-jin har en dotter som hon inte kan lämna ensam men tvingas ändå göra det för att lyda Jung-ho. Dessutom är hon sjuk, har feber och hostar. Hon bli ändå ditskickad.Nån sorts samhällskritik vad gäller prostitution såg jag inget av, i alla fall inte som jag tolkar det. Filmen bygger faktiskt på verkliga händelser där en seriemördare gav sig på just prostituerade.Var det nåt annat du var ute efter? 😉

 5. Sofia says:

  Nope, tack för utläggningen. Känns väl sådär suget att se filmen med den infon i ryggen måste jag erkänna.

 6. Jojjenito says:

  Sofia: Så här efteråt och när jag skrev om filmen så är det en del scener som dyker upp som jag tyckte var riktigt bra. Men bitvis var det inte bra. Jag kan säga så här mycket: handlingen är inte förutsägbar.Om du har Voddler och det funkar för dig så finns den faktiskt där helt gratis:http://www.voddler.com/en/movie/info/2724623241423249363/the-chaser/

 7. Sofia says:

  Måste erkänna att jag inte ens vet om jag har Voddler eller inte, får kolla upp det…

 8. Jojjenito says:

  Sofia: Voddler har alla tillgång till om man vill. Det är bara att registrera sig och köra. Fast grejen är ju att det inte funkar. Tyvärr. I alla inte för mig. Fast Headweb funkar så då spelar det ingen roll.

 9. Hmm, ja alla kan inte gilla bra koreanska filmer 😉 The Chaser tycker jag tillhör bland de bättre faktiskt. Den har ett bra tempo, är tät och spännande rakt igenom och har två bra karaktärer som ställs mot varandra. Sen är det bara att acceptera att koreanska filmer inte är som Hollywood utan de slänger gärna in humor mitt i allt allvar. Och de har inga problem med att visa upp polisen som pajasar, kanske är det helt enkelt så de ser på sina poliser…

 10. Jojjenito says:

  Czech: Haha, jo, fast BRA koreanska filmer gillar jag. Nu var The Chaser ändå hyfsad. Men tyckte inte den hade ett bra tempo. Nånstans i mitten gick det ju typ 40 minuter utan att nånting av intresse hände. Ojämn tyckte jag.Det där med humor mitt i brukar jag inte störa mig på, snarare finna uppfriskande. Här tyckte jag det blev aningen för mycket kanske, jag vet inte. I MoM så funkar det ju.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: