Film noir-fredag: Scarface

Titel: Scarface (Scarface – Chicagos siste gangster)
Regi: Howard Hawks
År: 1932
IMDb
| Filmtipset | Movies – Noir

Då var det fredag igen och alltså dags för en ny film noir. Om ni inte känner igen Al Pacino på bilden ovan så är det inte så konstigt eftersom det handlar om Scarface-originalet från 1932 med Paul Muni som Tony (Camonte som han heter här).

Jag såg fram emot Scarface efter att ha sett den starka I Am a Fugitive from a Chain Gang med en ruggigt bra Paul Muni i huvudrollen. Här gör Muni en inte lika sympatiskt karaktär vilket bidrar till att jag inte gillar filmen lika mycket. Munis Tony Camonte är en idiot, en handlingskraftig idiot, men ändå en idiot. Därför bryr jag mig inte fullt ut om vad som händer med honom. Filmen är ändå bra och klart sevärd. Lite kul att Camonte visslar innan han ska döda någon. Fick mig att tänka lite på Fritz Langs M från ’31. Intressantast är Camontes inte helt hälsosamma relation till sin syster. Själv kan han förfalla men systern ska minsann vara Snövit. Filmen är aldrig riktigt spännande eller gripande. Muni är precis som i IAaFfaCG  mycket bra i sin roll men det räcker inte till mer än godkänt.

3/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

8 Responses to Film noir-fredag: Scarface

 1. Sofia says:

  Det låter som om det här är ännu en i raden av gangsterfilmer (typ Public Enemy) där det faktiskt är skurken som har huvudrollen och som inte ska klara sig, däri ligger den moraliska läxan. Har den här stående i hyllan, ska faktiskt bli lite spännande att smaka på den.

 2. Jojjenito says:

  Sofia: Japp, min beskrivning av handlingen var bristfällig men du har helt rätt, det är en film i stil med Public Enemy, Little Caesar eller White Heat (som ingår i mitt noir-tema).Ska vi roa oss med att komma på filmer med skurken i huvudrollen där skurken faktiskt klarar sig?

 3. Well, tycker att det är ett väldigt intressant karaktärsporträtt och ett rätt ovanligt sådant. Det är väl runt "karaktären" filmen kretsar? Kul att lyfta fram en mer ovanlig gangsterfilm. Skulle dock själv inte klassa den direkt som film noir.

 4. Jojjenito says:

  David: Mjo, det är är möjligt att det var en intressant karaktär men tyvärr brydde jag mig inte om honom eftersom han var en idiot.Jag tycker nog, precis som du, att det inte heller är en film noir, bara en tidig gangsterfilm (och därmed en noir-föregångare). Av nån anledning listar IMDb den som en noir. I vilket fall, den platsar i temat.Trevligt att du tittade in förresten. Jag har svängt förbi Filmmedia några gånger, men har inte riktigt haft tid att sätta mig in i sajten. Ska titta in mer i fortsättningen. Trevligt om Wuxia t ex, ska nog kolla in de filmer jag inte på Wuxia-topplistan. 🙂

 5. Sofia says:

  Ohh, svårt… Men med mer nutida filmer borde det väl inte vara helt omöjligt… Fast som huvudperson? Annars kan man ju dra till med Long John Silver eller Count Olaf (i böckerna iaf).

 6. Jojjenito says:

  Sofia: Ja visst var det lite svårt. Hur är det i Manns Thief t ex med Caan. Minns inte. Men nä, han kan aldrig ha klarat sig. Ett nutida exempel skulle kunna vara The Town. Som du säger, det är väl lättare att hitta nutida exempel.

 7. Tack för svaret Jojje, Det är det jag tycker om, att han är en riktig idiot. Jag har själv inte haft tid att kolla in mina favoritbloggar på sistone, kollar bara sporadiskt då och då. Hoppas få mer tid framöver. /David

 8. Jojjenito says:

  David: Jo, man vill ju SE filmer också, inte bara läsa om dem. Och läsa böcker ska vi inte ens tala om. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: