The Fighter


Titel: The Fighter

Regi: David O. Russell
År: 2010
IMDb
| Filmtipset

En orsak till att jag såg fram emot den här filmen var att Hoyte van Hoytema var filmens fotograf. De Hoytema-fotade filmer/tv-serier jag hittills har sett (Flickan, Låt den rätta komma in, Ond tro, Lasermannen) har varit en ren njutning bildmässigt.

Christian Bale är väldigt bra som en ryckig crackpundare och f.d. boxningshjälte som en gång i tiden knockade Sugar Ray Leonard (eller kanske Leonard bara halkade). Mark Wahlberg är också perfekt som snällisboxare och Bales halvbror som hunsas av mamman spelad av Melissa Leo. Jag frågar mig om det verkligen är samma Leo som jag såg i Homicide: Life on the Street (föregångaren till The Wire, yay!). Hon är ganska oigenkännlig och spelar över så det står härliga till (men det känns ändå rätt). Det är möjligt att Bale också spelar över. Wahlberg kan inte spela över.

Jag gillar historien om familjen: bröderna, mamman, systrarna, Wahlbergs nya flickvän, gräl, problem. Familjens systerskara, helt fantastiska white trash-tjejer med kreativt fula frisyrer, vill jag inte hamna i trubbel med. En sak som var bra var att jag inte hade full koll på att det var baserat på en sann historia. Jag hade det nog i bakhuvudet men visste inte alls vad som skulle hända.

Jag vet inte om jag kan säga att man ser att det är van Hoytema som har fotat, om han så att säga har en egen stil. Nåt jag noterat tidigare är han använder ganska mycket närbilder och blandar suddighet med skärpa i samma bild. En sak som jag gillade i just The Fighter var den oskarpa tv-kvaliteten på bilden under boxningsmatcherna. Det var snyggt och gav en rå känsla, som om man faktiskt såg det live själv eller nyhetsbilder från matcherna. Om man bedömer boxningsscenerna som just boxningsscener är de helt ok, men de är inte så många och inte det viktigaste i filmen även om den sista matchen var riktigt spännande (eftersom jag inte visste hur det skulle gå).

Jag tyckte även filmen bitvis var riktigt rolig eller tragikomisk, men allvaret kommer fram när man får se allvaret med crackmissbruk.

4-/5

PS. Christian Bale vann ju en Oscar för bästa biroll. Biroll? Vem fan hade då huvudrollen? Eller hade alla biroller? Jag kan tycka att man hade kunnat ge Bale en gubbe för bästa huvudroll, punkt.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to The Fighter

 1. filmitch says:

  Jo det där med bi-roll och huvudroll är en märklig historia. oscarsjuryn verkar inte ha ngn riktig ordning på hur de ska ställa sig i den frågan.Filmen däremot var inte ngn höjdare tyckte jag men det verkar vara en antingen eller film då jag läst både hyllningar och dissningar.http://filmitch.wordpress.com/2011/02/25/the-fighter-2010-usa/

 2. Jojjenito says:

  filmitch: Ja, i The Fighter hade nog Oscarsjuryn bestämt att alla hade biroller. Det känns som det är standard i ensemblefilmer där det inte finns en, eller ett par, tydlig(a) huvudroll(er).Aha, så du gillade inte riktigt filmen. Intressant. Ska hoppa över och kolla.

 3. Sofia says:

  Huh, hade ingen aning om att det var Hoytema som hade fotat. Det är nog först när jag vet det som jag ”kommer på” att fotot var väldigt välavvägt för den historia som filmen vill berätta.

  Känner som du, en bra familje-film som gör en engagerad och samtidigt inte alltid tar de mest uppenbara vägarna

  • Jojjenito says:

   Jag uppfattade tidigt Hoytema hade talang. 😉 Det här var ju innan han började jobba med Christopher Nolan så han var väl kanske inte jättekänd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: