Alice i Underlandet

Titel: Alice i Underlandet (Alice in Wonderland)

Regi: Tim Burton
År: 2010
IMDb | Filmtipset 

Det finns nåt med Tim Burtons filmer som jag uppskattar. Jag tror det är fantasin och sagostämningen. Sen är det kanske just fantasin och sagostämningen som gör att det aldrig blir toppfilmer i mina ögon. Alice i Underlandet faller under den här kategorin. Det är mysigt, speciellt i början när Alice träffar på de olika figurerna i Underlandet. Hattmakaren (Johnny Depp) är aningen obehaglig. Ja, faktum är att de flesta karaktärerna, även de som ska vara goda, känns lite obehagliga. Den Röda Drottningen (Helena Bonham Carter) är ganska rolig med sina ständiga: ”Off with his head! Off with her head!”. Nåt jag störde mig på var att Hjärter Knekt (i icke-cgi-scener spelad av Crispin Glover) var sagolikt dåligt animerad i vissa scener. Begriper inte riktigt att filmmakarna inte kunde få till det bättre. Ibland såg det ut som Legolas från nån av lotr-filmerna när han hoppar upp på en olifant (tror det är Sagan om konungens återkomst). Den för mig nya bekantskapen Mia Wasikowska i huvudrollen sköter sig riktigt bra. Som helhet kan jag inte ge mer än precis precis godkänt.

3-/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

7 Responses to Alice i Underlandet

 1. filmitch says:

  Vilken besvikelse detta var. Gillar Burton och hade väntat mig mycket mer, en ganska trist och inpirerad historia.

 2. Jojjenito says:

  filmitch. Ja, för mig var det inte nån jättebesvikelse. Det var faktiskt ungefär som jag väntade mig. Tim Burton är bra men jag brukar nästan aldrig tokgilla hans filmer. Men visst, bättre har han gjort. Sleep Hollow och Big Fish t ex.

 3. Sofia says:

  Men hela Alice är rätt obehaglig även i originalet. Disney gjorde helt rätt val med sin lätt majjaluktande version 😉

 4. Jojjenito says:

  Sofia: Aha, jag har inte läst några av böckerna men då har de ju fått till rätt stämning om de nu ville likna originalet. Mm, ja, som du säger, det finns nåt obehagligt över hela världen. Bara de där två tvillingarna t ex. Fast jag är ändå inne på Filmitchs linje att den känns lite trist, blek.

 5. Sofia says:

  Nej, i princip alla har ju mer eller mindre trashat den här, så jag förväntar mig verkligen ingenting. Men det finns en anledning till att jag har Chesirekatten som avatar — gillar både Alice värld (även om den är obehaglig) och ffallt Tenniels illustrationer.

 6. filmitch says:

  Disneys tecknade version var bättre, mycket bättre men aningen förvirrande.

 7. Jojjenito says:

  Sofia: Aha, jag undrat vad den avataren egentligen föreställer. 🙂 Och vänta, när du snackar om Disneys version, då menar du den av Burton som jag kan hålla med om känns… hög.filmitch: Jag har inte sett Disneys tecknade, men den känns betydligt snällare (vilket kanske inte behöver vara sämre iofs).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: