Riket och Riket II

Titel: Riket, Riket II (Riget, Riget II)
Regi: Lars von Trier
År: 1994, 1997

Då var vi framme vid Lars von Triers tv-succé Riket där vi fick se och höra Ernst-Hugo Järegård yttra det klassiska ”danskjävlar!” samtidigt som han tillber Barsebäcks kärnkraftverk. Jag såg och skrev om serien i augusti 2006.

Jag har sett Lars von Triers tv-serie Riket och uppföljaren Riket II på dvd som jag fick låna av en kompis (tack Tevski!). Det var perfekt att se ett avsnitt per kväll (totalt är det åtta entimmesavsnitt). Då det ganska ofta känns som man inte riktigt är i form för en långfilm så kändes det precis lagom med de ungefär timslånga avsnitten på kvällen efter jobbet. Serien är en skön blandning av det mesta. Ta en del sjukhussåpa, en del dansk svart humor, en del skräck och mystik, en del gripande drama, en del Ernst-Hugo Järegård och en del Lars von Trier och vi har Riket, en tv-serie som har det mesta (doh).

Jag såg delar av Riket när den visades på SVT för ganska länge sen och tyckte väl det var ok, men jag kom nog aldrig in i serien ordentligt. Nu kom jag inte riktigt ihåg hur den var, och det tog ett litet tag innan den satte sig. Främst är den faktiskt väldigt rolig. Jag skrattade högt flera gånger. En stor orsak till humor på hög nivå är Järegård som gör sin Stig Helmer till en person som i ena sekunden kopplar på charmen för att i nästa sekund, om det gynnar honom, vara helt underbart nedlåtande och osympatisk. Ja, det är bara för bra. Sen var det riktigt kul att se spelet mellan fru Drusse och hennes late björn till son, Bulder. Bulder, öldrickande Bulder, ja, han är bara för skön.

Det gripande kommer främst i Riket II då en karaktär vid namn Lillebror (Udo Kier) gör entré — eller, ja, han dyker faktiskt upp redan i sista delen av Riket. Det här är en karaktär som egentligen inte borde funka, så annorlunda är han, men han funkar definitivt. Riktigt bra skådespeleri av Birgitte Raaberg som är den som spelar i scenerna mot Lillebror. Riktigt roligt å andra sidan, blir det när överläkare Moesgaard besöker sjukhusets vrickade psykolog för att få hjälp med sin bristande självkänsla. Obetalbara scener här. Roligt också så fort Järegård är med, t ex som när han med voodoo försöker oskadliggöra sin nemesis, underläkare Krogshøj (Søren Pilmark).

Mmm, Riket var inte riktigt som jag väntade. Jag trodde den skulle vara allvarligare på nåt sätt. Ja, i grunden är den kanske det, men det hela är gjort i form av svart, absurd humor som jag ofta skrattar högt åt. Strålande skådespel från de främsta karaktärerna, Drusse, Helmer, Moesgaard, mm. Dessutom är serien ofta riktigt spännande och i stort sett varje avsnitt slutar med en cliffhanger. I mina ögon är det här det bästa som von Trier har gjort. Även om jag inte direkt ogillar dem så är jag inte nåt stort fan av hans andra filmer, t ex Epidemic och Dogville. Ja, just det, det var en sak jag glömde. Precis som karaktären Lillebror funkade så var även de två sanningssägande diskarna down under riktigt sköna.

4/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

14 Responses to Riket och Riket II

 1. BlueRoseCase says:

  Kan bara hålla med. Enligt mig är båda miniserierna riktiga mästerverk och att det aldrig kom en avslutande del är för alltid ett blödande sår i mitt hjärta ;). Tror Riget III hade blivit riktigt mörk som kontrast till den farsartade andra delen. Och Lillebror, blir också helt vansinnigt berörd av den berättelsen.

 2. addepladde says:

  Det här är egentligen den enda von Trier jag är riktigt sugen på. Kul genomgång!

 3. Sofia says:

  Lustigt, Riket har alltid känts som en sådan där "måste"-grej till skillnad från en "vill"-grej. Har alltid varit betydligt mer sugen på att komma till och se exempelvis Breaking the Waves (även om den heller inte blivit av).

 4. filmitch says:

  Riket är det bästa Trier har gjort anser jag. Han sa i en intervju att den tredje delen skulle ha blivit än mer slapstick betonad och komisk men Trier säger som bekant väldigt mycket.På något bakvänt sätt stör det mig inte nämvärt att serien inte avslutades, jag kände samma sak inför Twin Peaks – berättelserna får ett eget liv när eftertexterna rullat klart.

 5. Jojjenito says:

  BRC: Lillebror är nog en av de märkligast karaktärerna jag har sett på film eller tv. Och den funkar och är gripande. Otroligt egentligen. Lite tråkigt kanske att det inte blev en tredje del men inget som stör mig så jättemycket. Tydligen gick det inte enligt von Trier när Järegård gick bort.

 6. Jojjenito says:

  addepladde: Kul att du uppskattar temat. 🙂 Riket är det bästa von Trier har gjort av det jag har sett så om du ska se nåt så är det Riket som gäller.

 7. Jojjenito says:

  Sofia: Se ovan! 😉

 8. Jojjenito says:

  filmitch: Japp, Riket är min von Trier-favorit också, än så länge helt utan konkurrens egentligen. Vi får se hur det ser ut efter Antichrist och Melankolia.Mmm, just Twin Peaks drogs ju ut för länge i andra säsongen så det kändes bra när den tog slut, och Lynch kom ju tillbaka och gjorde det sista avsnittet till en värdig avslutning.

 9. Plox says:

  Har bara sett första "säsongen" och har alltjämt avslutningen kvar. Nu när jag klar med Twin Peaks finns det både tid och rum. Ska bara se klart Oz först. 😀

 10. Jojjenito says:

  Plox: Och vad tyckte du om första Riket-säsongen? Visst är det lite märkligt att prata om säsonger eftersom det bara är fyra avsnitt. Men men, lite men naggande gott. Säsong två är minst lika bra som den första.Ah, Twin Peaks. Har du skrivit nåt om den på bloggen?

 11. Plox says:

  Nä inte än, men jobbar på det. Ska försöka sjösätta projektet "sommaren med Lynch" och där någonstans kommer mina tankar kring serien inkluderas. 🙂

 12. Jojjenito says:

  Plox: Ser fram emot din Lynch-sommar. :)Och Riket, vad tyckte du om första säsongen?

 13. Plox says:

  Ja det glömde jag svara på haha. Jag gillade det, kanske inte lika mycket som många andra dock – för i så fall hade jag nog slukat avslutningen vid det är laget. 🙂

 14. Jojjenito says:

  Plox: Ja, lite udda är den ju, iofs är det det som är bra med den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: