Team America: World Police (2004)

Team AmericaMed anledning av en diskussion som uppstod hos Filmitch gällande favoritmusikalscener så kommer här ett inlägg om världens bästa marionettdocksmusikalfilm. Recensionen skrevs i januari 2005.

South Parks skapare är tillbaka med Guds gåva till mänskligheten: en actionfilm om ett amerikanskt superhjälte-team med marionettdockor i rollerna. Teamet anlitar en Broadwayskådis som ska infiltrera de arabiska terroristerna och därmed rädda världen.Jag gillade inte South Park-filmen speciellt mycket. Faktum är att jag inte gillade South Park alls (har i och för sig bara sett filmen, och inte tv-serien). Detta tyckte jag dock var skitkul! Det är inte så mycket politisk satir kanske, utan snarare en träffande och rolig parodi på amerikanska actionfilmer (typ Bruckheimer eller de senare Rambo-filmerna). Nja, lite driver man ju med politik och politiker förstås. Sen är den faktiskt väldigt välgjord när det gäller utseende på både dockor och miljöer. Mycket arbete har lagts ner på det. Det är mer man kan säga om dockornas rörelser. I stället för att gå så studsar de mest fram, och av nån anledning så kunde jag inte låta bli att skratta då.

Humorn är inte på en låg nivå. Den är under det. Jag skrattade så tårarna rann under en klassisk kräkscen som aldrig ville ta slut (det är då vår hjälte når den berömda botten, helt utslagen utanför en sunkig sylta efter nåååågra drinkar för mycket). Jag tittade mig omkring och undrade om man skulle skämmas för att man skrattade åt nåt så lågt, men det var inga problem med det. I filmen får alla sina smällar: USA för sin självpåtagna roll som världspolis, Hans Blix (och FN) som mesiga och för snälla, givetvis terrorister också, men värst och farligast för världen är Michael Moore och demokratstödjande Hollywood-skådisar med Alec Baldwin i spetsen.

Jag brukar ha svårt för musikaler men sångerna här är roliga. Bäst var nog den om hur ”han saknade sin tjej lika mycket som Ben Affleck sög i Pearl Harbour”. Även Nordkoreas Kim Jung Il drar en skön låt. Jag tyckte kanske filmen efter en härlig inledning i Paris hade en svacka, då man försöker värva Broadwayskådisen till teamet, innan den drog igång igen. Slutet blev en riktig slakt och avslutas med ett härligt tal om hur man delar in folk i tre olika typer. Vilka typer då? Ja, haha, det tar vi nån annanstans.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

8 Responses to Team America: World Police (2004)

 1. Sofia says:

  Nej men, så förvånad jag blir… Som vi konstaterade hos filmitch tyckte jag inte alls att den här var lika bra som South Park-filmen (gillar även serien). Dock skiljer det sig betygsmässigt inte så mycket den här gången :Dhttp://bilderord.wordpress.com/2010/05/13/team-america-world-police-2004/

 2. Jojjenito says:

  Sofia: Jag har aldrig varit nåt fan av South Park-serien (tror jag inte gillar animeringsstil) men när filmen kom så gav jag den en chans men blev ganska besviken. Därför blev helt tagen på sängen av Team America. Jag såg den på en förhandsvisning där alla skrattade hela tiden och stämningen var perfekt, det kan ha spelat in en del också.

 3. Martin says:

  En riktigt underhållande och trevlig film. Tror jag först upptäckte den här filmen under 2005 tack vare att jag hade hört talas om att skulle ha dockar precis som i en av mina favorit TV-serier som liten, Thunderbirds. Det var så jag hittade filmen från första början och då hade jag knappt någon koll på South Park.Parodin på amerikanska blockbuster är klockren och precis som Parker/Stone säger bland extramaterialet så är dessa filmer redan en parodi i sig själv, så man behöver egentligen bara slänga in dockor så blir det riktigt tydligt också. Soundtracket skulle jag nog vilja säga är bland de främre från 00-talet. Tänk vad några dockor kan åstadkomma :)http://www.youtube.com/watch?v=4zi8szqllPU

 4. Jojjenito says:

  Martin: Ja, de har väl tagit allt från blockbusters och sen vridit till det några varv och slängt in dockor i rollen. Haha, klockren.Och hur tycker du den står sig i jämförelse med South Park-filmen om du har sett den nu?Haha, den där Thunderbirds verkar ju ganska underbar, tydligen brittisk från 60-talet. Och dockorna är ju väldigt lika Team America, verkar helt klart inspirerat från därifrån. Tack för den infon, Martin!

 5. Martin says:

  I jämförelse med South Park-filmen tycker jag Team America är snäppet bättre på alla plan, men jag uppskattar båda. Men Montage-låten till exempel är hämtat från South Park, så det är liknande humor i båda skulle jag vilja säga.

 6. Jojjenito says:

  Martin: Aha, där ser man. Well, det är ju säkert samma/liknande humor i de bägge filmerna. En grej som gjorde att jag inte fastnade för South Park-serien var att jag inte uppskattade den ganska fula animeringsstil och hur figurerna såg ut. I Team America föll liksom alla bitar på plats. För mig alltså. 🙂

 7. Sofia says:

  Haha, och jag som med en gång föll för de där lite halvkackiga animationerna (som givetvis ändå är gjorda i Maya) i South Park.

 8. Jojjenito says:

  Sofia: För mig var det snarare animationerna som föll… platt. 😉 Jo, inte förvånande att de använder nåt avancerat verktyg för att skapa de där kackiga animeringarna (har aldrig hört talas om Maya dock).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: