Dag och natt

Titel: Dag och natt

Regi: Simon Staho
År: 2004

Mikael Persbrandt spelar en man som åker runt i sin bil en hel dag. Han är deprimerad, hatar sig själv, och innan dagen är slut kommer han ta livet av sig. Detta vet vi. Men man brukar ju säga att det är vägen som är målet… Stämningen sätts direkt med Erland Josephsons magiska berättarröst i början. Då vet man på nåt sätt att det är allvar. Jag gillar inledningsscenen med sonen, som även den bidrar till den något tryckta stämningen som råder.

Ehuru det är samma miljö hela tiden och en skådis (Persbrandt) som alltid är med, så är det lite som att se en serie kortfilmer. En speciell stämning råder i filmen eftersom det endast används två kameravinklar inne i bilen under hela filmen, en som visar föraren (Persbrandt) och en som visar de olika passagerarna (Michael Nyqvist, Tuva Novotny, Fares Fares, Pernilla August och Hans Alfredson (!) för att nämna några).

Ibland går personerna ut ur bilen men kameran följer inte med ut, utan sitter statiskt och envist kvar på sin position nånstans uppe vid backspegeln. Nä, jag gillar stämningen helt klart, en tät stämning. Eftersom filmen är gjord som den är gjord så är det dialogen och skådisarnas (strålande) insatser som är helt i fokus. Persbrandt är obehagligt bra. Vissa episoder är bättre, och några kanske är sämre men det blir aldrig tråkigt utan det finns hela tiden en nerv.

4-/5

PS.
Av en kommentar på filmens IMDb-sida blev jag påmind om att Dag och natt påminner en hel del om Abbas Kiarostamis Smak av körsbär som jag också gillade. Bara för det så kommer det en recension av den imorgon.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

11 Responses to Dag och natt

 1. f i f f i says:

  Den här filmen tycker jag SÅ mycket om! Den är verkligen urtypen av en svensk pärla för mig och en solklar fullpoängare. Alfredsson som toalettstädare, bara en sån sak 😀

 2. Jojjenito says:

  fiffi: Du skämtar inte nu? 😉 Vet inte varför, men jag har fått för mig att jag är i minoritet som gillar den här ganska tunga rullen. Men som du säger: Alfredsson lättar upp och gör en skönt livsglad insats mitt i Persbrandts mörker.Jag hittade ingen recension på din blogg?

 3. f i f f i says:

  Jag har inte recenserat den där, än. Jag har börjat några gånger men det känns nästan som att jag inte kan skriva filmen rättvisa. Jag har sett den så många gånger att jag nästan kan den utantill och önskar att alla som ser den vet så lite om den som möjligt innan. Jag visste inte ett skit. Jag bara såg den. Och när jag sett klart den såg jag den igen. Fyra gånger hann jag med under det dugnet jag hyrde den. Alla skådespelare är så JÄVLA bra, det finns liksom ingenting att klaga på trots att filmen egentligen är ganska "enkel". En liten film som handlar om en väldans massa.

 4. filmitch says:

  OjOJOj den här har legat såååå länge på min att se lista att jag glämt bort den. tackar för påminnelsen, nu gäller den bara att vara på rätt humör.

 5. Jojjenito says:

  fiffi: Oj, vad spännande att du gillar den så mycket. Och att du såg den FYRA gånger under 24 timmar. Den måste ha gjort intryck. Och jag håller med. Det är en riktigt bra film. Ser fram emot att läsa en recension om du får ihop den.filmitch: Bara börja se den. Tänk inte så mycket på humöret. Man blir på rätt humör. Det är en intensiv liten film.

 6. Jojjenito says:

  Ah. "Äntligen!". 🙂

 7. Fiffi says:

  Med Gert Fylking-röst, eller? 😉

 8. Jojjenito says:

  Fiffi: Precis. Och med den rosa overallen på. 😉 Eller är det indian han brukar vara.

 9. Fiffi says:

  Det är nog oftast rosa overall 🙂

 10. Jojjenito says:

  Fiffi: Ja, och så stretchar jag också så där på Fylking-vis. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: