Satoshi Kon på besök i Stockholm


För några år sen visade Cinemateket i Stockholm Satoshi Kons Tokyo Godfathers. Vi som var där fick inte bara se filmen utan hade också nöjet att träffa regissören själv. Innan visningen höll nämligen Kon ett föredrag där han berättade om hur det går till när en av hans anime-filmer kommer till, om arbetet från idé till färdig film. Efter föredraget fick dessutom publiken chansen att ställa frågor.

Kon sa att japaner alltid börjar ett föredrag med att be om ursäkt och säga något stil med: ”Jag ber så hemskt mycket om ursäkt men jag ska prata lite om något jag inte vet någonting om överhuvudtaget”. Enligt Kon var detta för att japaner är gruppmänniskor och inte gillar att sticka ut och hävda sig själva. Amerikaner däremot berättar gärna ett skämt som icebreaker för att få till en gruppkänsla genom skratt. Detta för att amerikaner i grunden är individualister. Svenskar är väl någonstans mittemellan men betydligt mer åt det japanska hållet, se bara på Ruben Östlunds De ofrivilliga (som jag för övrigt fortfarande inte har sett).

Kons pratade en del om sin kommande film. Bl a nämnde han att den inte kommer ha med några människor med. Lite research visade att den helt kommer att handla om robotar och filmen är alltså The Dream Machine (Yumemiru kikai). Eftersom Kon dog innan filmen var helt klar så är det upp till andra att färdigställa den. Jag hoppas verkligen att man lyckas att få till en film som lever upp till Kons vision samt att den kommer att visas på bio i Sverige.

Som slutkläm skulle Kon nämna sina tre favoritfilmer. De visade sig vara: De sju samurajerna, Garp och hans värld och Mitt liv som hund. Det sista valet kändes lite som ett publikfrieri eftersom han var i just Sverige men han påstod att han var allvarlig.

Imorgon kommer recensionen av Tokyo Godfathers.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: