Satoshi Kon: Paprika

Titel: Paprika
Regi: Satoshi Kon
År: 2006

Paprika är Satoshi Kons fjärde långfilm men själv jag såg den som nummer två i ordningen, därav hoppet från 1998 till 2006.

Satoshi Kon känns för mig mer och mer som en klart intressant regissör. Sen tidigare har jag bara sett hans första film Perfect Blue (me like!). Nu har jag sett hans senaste, Paprika, en sci-fi-mysterie-thriller som kretsar kring en uppfinning som låter forskare/psykologer spela in, och i viss mån påverka, människors drömmar. Några ”dröm-headset-prototyper” blir stulna och märkliga saker börjar hända, folk blir som galna och verkar inte kunna kontrollera sig själva utan hamnar i nån sorts drömpsykoser.

Den är så rackarns snygg den här filmen. Detaljrikedomen och fantasin i drömsekvenserna är underbara. Alla karaktärer är väldigt snyggt gjorda. Det som jag uppskattar speciellt med Satoshi Kon är att hans filmer (de två jag hittills har sett) har alla fördelar med anime (den snygga tecknade känslan) men samtidigt känns filmerna som ”vanliga” psykologiska spelfilmsthrillers. Typ som en tecknad Mulholland Drive. Paprika är aningen sämre än Perfect Blue i mina ögon. Det blir lite väl fantastiskt mot slutet. I Perfect Blue var det lite mer nedtonat. Men, men, Paprika är klart sevärd och härligt flummig.

3+/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to Satoshi Kon: Paprika

 1. filmitch says:

  Tackar för tipsen ska ta och kolla upp Kons filmer. Paprika har jag faktiskt hört talas om.

 2. Jojjenito says:

  filmitch: Ja, Paprika blev rätt så uppmärksammad när den kom. Jag tror t.o.m. den gick på bio i Sverige. Kon är en av de mest intressanta anime-regissörerna och hans, hittills, fyra filmer är sevärda.

 3. Sofia says:

  Det känns som om Paprika fick lite mer uppmärksamhet i och med att Nolan angav den som en av inspirationskällorna till Inception.

 4. Jojjenito says:

  Sofia: Ja, det fick den säkert även om det faktiskt inte var nåt som jag tänkte på när Inception kom. Kan bero på att jag inte var överstormförtjust i Inception.Kommer osökt att tänka på när The Matrix kom och bröderna W angav Ghost in the Shell som inspirationskälla. Den fick garanterat mer uppmärksam då. Säkert lika med Paprika.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: