Ajami

ajamiAjami är en stadsdel i Tel Aviv/Jaffa där både araber, judar och kristna bor. Här utspelas den här israeliska filmen som jag faktiskt såg på bio. De olika folken samsas men kanske inte så bra. I filmen visar man på en ond spiral av brottslighet, rädsla och motsättningar som illustreras via ett smart berättande. Det är en historia med många inblandade där olika små händelser i slutändan leder till andra större och tragiska händelser. Ajami kanske är lite av en israelisk Crash.

Det är inte mycket som är gott i filmen, ja i själva verket är det kolsvart. Början är chockartat. Allt är lugnt men så… Direkt gäller det att hänga med bland alla personer, folkslag och språk. Det hela berättas i cirklar, episoderna berättas om vartannat, vi får se saker ur andras synvinkel, varför vissa saker hände som de hände. Det är kanske ett knep i viss mån men det funkar, speciellt betydelsen av en viss klocka. Både bra skådisar (många amatörer förmodligen) och en nerv finns.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tombetyg_tomsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to Ajami

 1. Sofia says:

  Hmm, den här låter mycket intressant, ska se till att hålla utkik efter den. Tack för tipset!

 2. Jojjenito says:

  Sofia: Japp, ofta kul att se filmer från andra länder/kulturer än de vanliga. Man brukar ofta lära sig nåt på köpet plus att själva känslan är annorlunda än vanligt. Om sen filmen i sig är bra så är det en extra bonus.Förresten, varför låter den mycket intressant?

 3. filmitch says:

  Det här verkar vara ngt att se, tycker att det är roligt att se film från andra kulturer/länder än Sve/USA/SB.Då du säger att den påminner och Crash ökar mitt intresse – gillar filmer med flera människoöden som länkas samman.

 4. Jojjenito says:

  filmitch: Mm, håller med. Gillar också filmer med flera sammanlänkade historier. Trots att det kanske gått litet inflation i såna typer av filmer så gillar jag det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: