Das letzte Schweigen


Titel: Das letzte Schweigen (The Silence)
Regi: Baran bo Odar
År: 2010
IMDb
| Filmtipset

Det första jag tänkte när filmen började var ”aha, de hade råd med en helikopter för att ta såna där typiska bilder från ovan med en bil som färdas på en väg genom en skog”. Kanske inte den bästa av starter, även om det förstås var snyggt. Även i fortsättningen av filmen vimlar det av snygga naturbilder, främst på gula böljande sädesfält, fina sjöar och skogar. Men till slut berättade bilderna ingenting. Det hela känns som en mer påkostad tv-deckare, en Beck: Tystnaden ungefär. Stabil men stel.

Historien är ganska typisk för den här typen av film. Ett brott begås på 80-talet, en flicka försvinner och hittas senare mördad. Sen hoppar vi fram till nutid. Vi möter personer som på ett eller annat sätt har kopplingar till mordet. Ett nytt liknande brott begås som river upp mycket känslor hos de inblandade. Vi som tittare vet redan från början vad som har hänt. Nu handlar det om om även polisen ska få reda på det.

Mmm, jag vet inte. Filmen är en snygg dramathriller men känns tom. Det hela blir ganska upprepande. Scenerna bryts ofta innan intensiteten mellan skådisarna i scenen hinner bli riktigt hög. Skådisarna gör ändå toppinsatser men jag önskar att man hade fokuserat mer på dem och mindre på de snygga bilderna som jag inte riktigt vet vilken stämning de ska förmedla. Mot slutet blir filmen förvisso lagom spännande när upplösningen står för dörren, med det känns ganska standardmässigt. Ämnet är ganska tungt, med en del kopplingar till en film som The Woodsman som jag nog ska se snart.

3/5

Om visningen: Allt funkade bra. Jag var på plats ganska tidigt och då var det i princip helt tomt. När jag kom tillbaka efter att ha köpt lite kaffe hade det dock bildats en lagom lång kö. Det blev väl i princip fullsatt. Som vanligt några som lämnar en lucka mellan sig mitt i salongen. Och istället för att de i mitten flyttar ihop så ska den som vill ha en plats krångla sig förbi halva raden. Jaja, om man vill ha det krångligt så.


Förfilmen
var trevlig, Ett tyst barn (3+/5) av Jesper Klevenås. Roy Andersson har varit inspiration när det gäller bildlösningarna och dessutom var han med och producerade. Kortfilm kan ibland vara väldigt effektiv. Jag tyckte den var mer effektiv än huvudfilmen att då det gällde att gestalta förlusten av ett barn. Jag blev rörd av slutscenen i denna ganska tunga kortis. Något som inte huvudfilmen inte riktigt lyckades med.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

2 Responses to Das letzte Schweigen

  1. Nej, nej och åter nej. Du har fått det hela om bakfoten 😉 Både om huvudfilmen och förfilmen. Ja, förfilmen var välspelad och ganska gripande, men väldigt tom i mitt tycke. Gav inte alls mycket.Istället uppskattade jag huvudfilmen helt klart och det var en av festivalens trevligare filmer (nåja, temat var kanske inte så trevligt). Uppskattade kombinationen vacker cinematografi, intressant story, mycket bra musik och en väl fungerande och sammansatt film. Sen gillade jag att man inte fick en typisk upplösning utan att den istället skapade en otäck känsla. Definitivt en fyra.

  2. Jojjenito says:

    Czech: He, he och åter he. Jag visste väl att du skulle opponera dig. Men Das letzte Schweigen är alltså en helt ok film enligt mig. Nu när jag skrev recensionen så gjorde jag det faktiskt med tanken att lite grann förklara varför den inte får ett högre begtyg, t ex en fyra. Trots det du nämner om filmens foto, handling och även bra skådisar så saknade jag nåt. Visst, upplösningen var inte helt fel, även om man hade på känn att det skulle med att poliserna *spoiler*tar fel*spoiler*person *spoiler*.Hmm, Ulrich Thompsen var otäck, det har du rätt i.Förfilmen gillade jag som sagt, tyckte den var speciell. Med tempot som den hade hade den inte funkat som annat än en kortfilm heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: