The Boxtrolls (2014)

filmspanarna_kvadratBoxtrollDet kan nog inte ha varit så lätt att välja månadens filmspanarfilm den här gången. Eller snarare, det fanns inte så mycket att välja på eftersom många av oss filmspanare i slutet av augusti hade varit på Malmö Filmdagar och kollat in de flesta filmer som hade premiär under helgen (som t ex A Most Wanted Man, The Salvation och The Hundred-Foot Journey). Att ha få filmer att välja bland kan i och för sig samtidigt göra valet ganska enkelt. Nu gjorde Carl från Har du inte sett den? ett roligt val (visade det sig) som innebar två filmspanarpremiärer. Vi hade nämligen aldrig tidigare spanat in barnfilm eller animerad film. Salongen på Sergel var välfylld med föräldrar och barn – och så vi filmspanare.

The Boxtrolls, eller Boxtrollen, Lådtrollen (?), som jag tycker den borde kallas i Sverige, handlar om… boxtroll. De lever under jorden i vad som kändes som en fransk (?) stad som heter Cheesebridge. Om natten kommer boxtrollen fram och härjar. Ja, eller härjar och härjar. De är skrotsamlare skulle man kunna säga. Snälla, lite fula, men snälla och rädda. Deras klädesplagg är en papplåda och vad som än står på lådan så är just det också deras namn. Sko, Fisk, Ägg osv. Apropå Ägg så är han en helt vanlig pojke men har likt Tarzan växt upp och blivit uppfostrad av, inte apor då, men boxtroll.

Eftersom stadens invånare inte vet vad de egentligen har att göra med så hatar man dessa monster och är livrädda för dem. De har anlitat en boxtrollsutrotare som man som tittare direkt vet är filmens skurk. Han har inte rent mjöl i påsen som man brukar säga. Stadens ”borgmästare” är en fisförnäm aristokrat, eller arostokrat kanske man kan säga. Cheesebridge, som namnet antyder, är nämligen besatt av ost. Istället för att styra, fatta beslut (och bry sig om sin dotter Winnie) så ordnar borgmästaren ostprovning för sina vithattade vänner alltmedan utrotaren i stadig takt decimerar antalet boxtroll.

Dottern Winnie träffar en kväll av en slump boxtrollspojken Ägg och jag ska inte säga att tycke uppstår men nån sorts attraktion finns. Men som sig bör så är det ett omaka par det handlar om. Deras möte leder till att sanningen om boxtrollen i allmänhet och Ägg i synnerhet kanske kan avslöjas.

Tre saker i filmen stack ut för mig.

 • Det är en läskig film. Det handlar om död. Det handlar om att växa upp utan en riktigt pappa. Det handlar om att växa upp med en pappa som inte är närvarande. Vi fick se tortyrscener. Vi fick se ett ansikte som groteskt svullnade upp eftersom ansiktets ägare tryckte i sig ost och samtidigt var allergisk mot just ost. Filmens figurer är nästan alla (well, utom Ägg och Winnie kanske) obehagliga i större (boxtrollsutrotaren) eller mindre (borgmästaren) grad. Vid några scener i filmen hörde vi barn bredvid oss som storgrät.
 • Det är en stop motion-animerad film! En bit in på eftertexterna fick vi (som hade tålamodet att sitta kvar) en liten extrascen där vi fick se hur det gick till när man animerade de små dockorna. Grejen är att jag inte alls fattade att det var stop motion-animerad under filmen. Jag var ganska övertygad om att det var vanlig datoranimation som bara var gjord så att det skulle se ut som att det var stop motion. Nu tror jag att det i själva verket var en blandning och att CGI har använts till vissa saker (som t ex munrörelser (?), rök och annat). Ändå var det hela minst sagt imponerande.
 • Designen på figurerna och hela filmens scenografi var ganska härlig. Just stop motion och när man jobbar med miniatyrer ger en skön sagostämning. Jag kom att tänka på Wallace & Gromit… och tv-klassikern Fragglarna och speciellt byggarbetarna doozarna som bodde i Fraggelberget.

Jag måste ge en trea till Boxtrollen. De första minuterna hade jag lite svårt att förstå vad som pågick. Jag hörde inte vad nån sa eftersom vi såg den med svenskt tal och därmed inte hade hjälp av textningen. Men ganska snart gillade jag miljöerna och de udda figurerna tillräckligt mycket för att sugas in.

Till sist: SF, filmdistributören eller vilka som nu ansvarar för det, försök att bättre lyfta fram de svenska röstskådisarna! Allra sist under eftertexterna i typ två sekunder visades dessa upp men utan att man kunde koppla namnen till några av rollfigurerna. När jag går in på SF:s sida om filmen står bara de engelsktalande originalskådisarna. Dåligt! Speciellt då filmen i första hand biovisas med just de svenska rösterna. Nu hade jag i och för sig föredragit att se filmen med originalrösterna men jag tycker bl a Jacob Nordenson, Claes Ljungmark och Kim Sulocki gjorde ett helt ok jobb.

OBS! På distributören United International Pictures hemsida finns de svenska namnen listade och där går det även att se vilken roll de spelade.

Vad tyckte nu mina spanarkompisar? Vill de utrota trollen eller har de redan skaffat egna papplådor?

Har du inte sett den? (Carl skriver)
Rörliga bilder och tryckta ord
Fiffi filmtajm
Har du inte sett den? (Erik och Markus poddar)
The Velvet Café

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

20 Responses to The Boxtrolls (2014)

 1. Pingback: Boxtrolls (2014) | Rörliga bilder och tryckta ord

 2. Pingback: A ghastly, grotesque and gorgeous movie for children with guts | The Velvet Café

 3. Pingback: BOXTROLLS

 4. Pingback: The Boxtrolls | Har du inte sett den?

 5. Var deras underjordiska hem katakomblik som Paris underjord? (tänker på Pinks Catacombs)
  Låter inte heeelt barnvänligt ;(. Men tänkte lite på Ghibli-film när jag hörde att ansiktet svullnade upp vid ostätningen. I Spirited Away så svullnar ju föräldrarna upp till grisar när de svullar mat. Även i Harry Potter svullnar ju Harrys moster upp så barnfilmer har en förmåga att vara rätt läskiga alltså.

  • Jojjenito says:

   Pinks Cataboms? Eh? …*googlar*… Aha, en film jag aldrig hört talas om. Well, kanske lite katakombkänsla fast utan dödskallar.

   Ja, kul poäng där med folk som svullnar upp i barnfilm. Det brukar ju sägas att gamla Disneyfilmer vara läskiga saker för barn men det stämmer nog in på en del modern barnfilm också om man tänker efter.

 6. Fiffi says:

  Håller helt och hållet med om rösterna. Hur kan namnen på röstskådisarna förpassas till efter-eftertexterna, det är fan en skymf! Det är också ett tämligen säkert sätt att göra det mindre intressant för stora svenska skådisar att bli riktigt bra på detta, tex denna film står inte ens med på deras Imdb-cv, men hos originalskådisrösterna står den med.

  • Jojjenito says:

   Slarvigt, obegripligt, dåligt när det gäller rösterna. Mest konstigt är väl att SF bara har med originalrösterna. Först gör de felet att bara visa filmen med svenska röster (förutom kl 22 ute i Heron City) men sen har de inte ens med de svenska rösterna på sin hemsida.

 7. Carl says:

  Ostfantaster och sopletare – det här är en film som borde visas i 4D med lukt.

 8. Sofia says:

  Ah, du var mer ihärdig i ditt sökande efter de svenska rösterna än jag — bra letat! Och så en grej som jag inte tänkte på i filmen, men som blev tydlig med din alludering till Tarzan — hur tusan lär sig Egg att prata?!

  • Jojjenito says:

   Ja du, bra fråga. Kanske får man svar i boken. Annars kan man väl tänka sig att Ägg när han var uppe i staden höll sig gömd och satt och tjuvlyssnade på invånarna när de pratade och sen tränade själv. Men det var ju inget som visades eller förklarades i filmen. Good catch.

 9. Jessica says:

  Jag brydde mig inte så mycket om vem som var röstskådespelare i Sverige eftersom det retade mig som sjutton att inte få höra de kände engelska skådespelarna. Annars håller jag väl med om det mesta, förutom att jag i vanlig ordning är generösare med betyget.

  • Jojjenito says:

   Japp, du brukar ju vara lite generösare med betyget.

   Nu när jag för en gångs skull såg en film med svensk dubbning så hade jag väntat mig bättre information om de svenska rösterna, både under visningen och t ex på SF:s sida för filmen.

   Sen kändes det på nåt sätt rätt att se den på svenska också. Det ingick lite i hela paketet med barnfilm och en salong fylld med barn. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: