Palme

PalmeTitel: Palme
Regi: Kristina Lindström & Maud Nycander
År: 2012
IMDb
| Filmtipset

Oavsett hur gammal man är eller vilken koppling man har till Olof Palme så tror jag dokumentären Palme är en film som man kommer att uppskatta. Den ger en bild av hur Sverige såg ut under Palmes uppväxt och yrkesverksamma liv samtidigt som det är en film om Palme själv.

Det som jag uppskattade mest med filmen var just alla gamla klipp och rörliga bilder som gav en känsla av hur Sverige såg ut när mina föräldrar var unga och senare hur det var när jag själv var en liten knodd. Det är nästan oundvikligt att bilderna vi ser utstrålar ett nostalgiskt skimmer, en blandning av saknad och värme. Det finns nåt där som är svårt att sätta fingret på. Nu tror jag ändå inte att Sverige var så oskuldsfullt som man kanske vill tro men det är ändå känslan man får.

En annan sak som slog mig är vilken utmärkt talare Palme var och hur han nästan gillade, eller ja inte nästan gillade, han rakt upp och ner GILLADE att göra ner sina politiska motståndare, att i princip förnedra dem. I en BBC-intervju med David Frost är han riktigt skarp och ger tillbaka så att Frost blir svarslös. Fast i just det fallet gör han det med glimten i ögat.

Det är ju intressant vilken politisk ”resa” Palme gör. Han växer upp i en överklassfamilj på Östermalm i Stockholm, går på Sigtuna läroverk och pluggar sen på college i USA. Och det var tydligen tiden i USA som fick honom att bli intresserad av politik, bl a efter att liftat i USA och Mexiko. När han kom hem till Sverige 1949 gick han med i Socialdemokraterna vilket ganska troligt inte gladde resten av familjen.

Det som är skönt med filmen är att den inte alls handlar om mordet, det är en fotnot egentligen. Fast visst, det tas ju givetvis upp och det kastar ju en skugga över filmen.

En sak som tas upp men som inte är i fokus är Geijeraffären som initierades av bordellhärvan. Om ni vill se en film om detta som kanske liiite mer direkt involverar en viss statsminister i det hela så rekommenderar jag att ni ser Call Girl, en film som jag gillade men som jag inte skrivit om än.

4/5

PS. Den svenska dokumentären om Palme hamnade på plats 6 på min lista över 2012 års bästa filmer, och då var den ändå inte den högst placerade svenska dokumentärfilmen.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

7 Responses to Palme

 1. Fiffi says:

  Läser din välskrivna text med glädje. 🙂
  Min är skriven och kommer upp på lördag.

  • Jojjenito says:

   Då antar jag att du också gillade filmen. 🙂 Vi skulle kanske ha synkat våra recensioner men det kommer fler filmer… av David Lynch t ex… fast nu är ju jag bortrest en vecka (skidsemester). Ser verkligen fram emot din text om Palme. Efter att ha fått lite ”teasers” via Twitter så tror jag vi uppskattat samma saker i filmen.

 2. Håller med i allt du säger och instämmer på betyget – en stark 4:a! En dokumentär(serie) som går att se många gånger också av ren historienjutning och för inspirationens skull. Hoppas du skriver om Call Girl någon gång också, för den får jag aldrig nog av att läsa och som du nog vet så gillade jag den också. 🙂 Kommer en ”Top 2012”-lista från mig med inom kort och den har sin plats där.

  Vad är det för David Lynch-planer som vankas mellan er, Fiffi och Jojje?? 😀 Något fler än er kan haka på (eventuellt)? 🙂

  • Jojjenito says:

   Just det historiska perspektivet, hur samhället såg ut, var det jag uppskattade mest med dokumentären om Palme. Jag ska skriva om Call Girl men det var ett tag sen jag såg den. Måste nästan se om den nu.

   Vi hade planerat att skriva om en viss Lynch-film om en förlorad motorväg. Vi får se om/när det blir. Men det är bara att haka. Vi kan höras via epost när det är aktuellt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: