The Invasion

Titel: The Invasion
Regi: Oliver Hirschbiegel
År: 2007
IMDb
| Filmtipset

Då var det var dags att se ytterligare en filmatisering av Jack Finneys sf-roman The Body Snatchers. När en rymdskyttel kraschar tar den med sig en ovälkommen besökare, en mystisk organism som tar över människor och gör dem till själlösa robotar. Själva bytet sker under REM-sömnen så det gäller alltså att hålla ögonen öppna, och den här gången ser vi Nicole Kidman och Daniel Craig när de försöker att inte somna. Regin står tyske Oliver Hirschbiegel för. Handlingen är sig lik från de andra filmerna med några små men på ett sätt ganska avgörande skillnader.

Ah, jag kan inte hjälpa att gillar det här. Jag hade hört en del dåligt om filmen men jag tycker man har fått till en bra stämning här. Vem kan man lita på och vem kan man inte lita på? Nicole är bra på att förmedla en desperat stämning. Hon springer omkring och är supersnygg i matchande kläder och försöker att hålla sig vaken. Ibland behövs det inte mer.

3/5

Då återstår bara Abel Ferraras Body Snatchers för att kvartetten Finney-filmatiseringar ska vara komplett. Här hittas mina recensioner av de andra versionerna av Finneys roman:

The Invasion of the Body Snatchers (1956)
The Invasion of the Body Snatchers (1978)

Hos Voddler går det att se The Invasion.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

10 Responses to The Invasion

 1. Inte sett, mycket pga att den som du säger inte fått så bra kritik. Men gillar de båda tidigare filmerna och kanske ska jag ta mig en titt även på denna vid tillfälle…

  • Jojjenito says:

   Det ska väl medges att det känns som att lite av Hirschbiegels personliga stil går förlorad. Det brukar ju bli så när utländska regissörer (eller inhemska indie-dito för den delen) kommer till ”Hollywood”. Men ändå sevärd tycker jag och kul att se och jämföra med de andra versionerna.

 2. Sofia says:

  Mnja, mjnä, jag tycker nog att det här är den svagaste Finney-adaptionen. Jag kände varken av stämning eller engagemang.

  • Jojjenito says:

   Baserat på de tre jag har sett hittills så är jag benägen att hålla med även om de har fått samma sifferbetyg. The Invasion är den mest opersonliga, känns lite mer slick än versionerna från ’56 resp. ’78. Fast jag gillar den alltså.

 3. filmitch says:

  Inte dålig men den näst svagaste. Ferraras kommer jag inte ihåg ett dyft av så det var nog ingen höjdare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: