Snabba Cash II

Titel: Snabba Cash II
Regi: Babak Najafi
År: 2012
IMDb
| Filmtipset

Snabba Cash II är uppföljaren som jag skulle vilja sammanfatta som den tragiska historien om en väska med pengar. Väskan byter ägare filmen igenom men den ger ingen lycka. Redan från början vilar en domedagsstämning över filmens karaktärer, och sen blir det bara värre.

Huvudpersonen, eller en av huvudpersonerna snarare, Johan ”JW” Westlund (Joel Kinnaman) har åkt in i finkan men har inte så mycket tid kvar att sitta av. Innanför murarna har han mot alla odds blivit nära vän med Mrado (Dragomir Mrsic) som han gjorde förlamad från midjan och neråt i den första filmen. Nu ska JW ut på permission, och han har stora planer. Det planeras möten med en näringslivshöjdare som ska investera i en börsmjukvara som JW har tagit fram. JW:s kompanjon har dock egna planer som… vad ska man säga… inte inkluderar JW.

Förutom JW och Mrado träffar vi på den plågade latinogangstern Jorge (Matias Varela) som aldrig tycks kunna fatta rätt beslut och Mahmoud (rörande spelad av Fares Fares) som inte heller han kan fatta, fatta rätt beslut.

Filmen är rå. Det finns ingen stor heistplan (apropå den senaste podcasten från Har du inte sett den?). Det finns ingen smart plan att smuggla knark eller råna en bank eller värdetransport. Det är egentligen bara desperation från start. Alla blir lurade, har otur, litar helt enkelt inte på varandra, för att till slut döda varandra (vare sig de vill det heller inte). Möjligen är filmen lite seg i början men det tar sig efterhand och sen släpper den aldrig taget.

Jag gillar samtliga skådisar. Jag tycker t ex Mrado är bättre än i förra filmen. Det finns några scener som inte funkar, som t ex när JW ska sitta i grupp på fängelset och berätta om när allt gick fel och han sköt Mrado. Det kändes bara pinsamt av nån anledning. Svensk filmdialog när den är som sämst. En scen jag däremot gillar är när JW ställer till med en scen (precis, en scen i scenen) på en restaurang efter att ha blivit blåst av ”kompisen” Nippe under sin permision. Fares Fares är också riktigt bra (vilket skägg!), precis som Matias Varela.

Förutom nerviga skildringar av desperation och människor som inte får till det har filmen även en hel del spänning, en sån där ”nu skiter sig allt”-spänning. Möjligen har man har tagit sig vissa friheter när det gäller handlingen. Saker händer lite väl slumpartad och folk klarar sig ur de mest jobbiga situationer. I och för sig, när de väl har klarat sig ur en situation så hamnar de i en ännu jobbigare dito. Om jag ska klaga på nåt mer är det att man får höra en viss stämningsgivande spansk (?) gitarr lite för mycket. Det blev lite Iñárritu/Babel-varning här. Kul att jag noterade musiken nu med tanke på att jag skrev om musiken från Babel i min recension av ettan Snabba Cash.

Snabba Cash II är en film med många olika språk, vilket jag verkligen uppskattade. Vi får höra svenska, engelska, serbiska, spanska och arabiska (som jag tror var det språk som Mahmoud pratade). Man har hittat rätt skådisar som verkligen kan språket i fråga, i alla fall bättre än jag. 😉 Just språken i filmen var också nåt jag uppskattade eller åtminstone noterade när jag såg ettan.

Filmens slut kommer mitt i ett skeendet men det känns ändå rätt. Om man vill ta med sig nåt positivt från filmen så är det väl att i alla fall en av huvudpersonerna tar rätt beslut till slut.

4-/5

PS. Jag läste i DN i morse att det kommer en Snabba Cash III också (hade inte koll på att det var tänkt som en trilogi redan från början). Då ska en av huvudpersonerna vara juggegangsterbossen Radovans dotter Natalie och hon ska spelas av Malin Buskas. Detta antyder att man tar en del handlingen från Livet deluxe (som jag läste i somras) där Radovans dotter är i fokus. Vem ska regissera trean? Jo, Jens Jonsson vilket gör mig glad. Jonsson (Pingpong-kingen) är en regissör med en egen stil som kan sätta sin prägel på filmen och kanske göra nåt som skiljer sig lite från ettan och tvåan.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

18 Responses to Snabba Cash II

 1. David says:

  Intressanta synpunkter. Har inte sett den än, men visst är det synd att svenskar inte kan skriva dialog? Kanske man skulle föreslå dom skulle ta in Birro till 3:an?

  • Jojjenito says:

   Ser fram emot dina tankar när du sett den. Angående dialogen, så är den faktiskt bitvis riktigt bra. Det var vid några tillfällen det inte funkade varav scenen jag nämnde i texten är en. Sen är det vissa andra repliker som rent textmässigt är ok men skådisarna läser innantill istället för att uttala en mening som man gör i dagligt tal när man drar ihop ord, förenklar osv, t ex fängelsechefen när hon pratar med JW innan hans permission (det lät styltigt).

 2. svartnoir says:

  Till David: Jag har för mig att man såg Birro i eftertexterna på denna, men jag är inte helt säker.
  Kul att du gillade filmen Jojjenito, även om jag inte gillade den lika mycket som dig. Håller med om att Mrado var bättre i denna film. Angående scenen där JW ställer till med en scen på restaurangen så tycker jag att den var bra men Kinnaman hade kunnat ta ut det ännu mer kan jag tycka. Nu kändes det inte riktigt så bra som det kunde varit.

  • Jojjenito says:

   Japp, det stämmer, Peter Birro står med som medförfattare på IMDb. Så det hjälper kanske inte med Birro, bara. Det handlar inte bara om det skrivna ordet utan också om hur det framförs och där har regissör och skådisar störst ansvar.

   Tyckte faktiskt Kinnaman hittade rätt balans i just den där scenen.

 3. Jag håller med om det mesta faktiskt, även om jag bara gav den en trea. Tycker Fares Fares nog var bäst. Matias Varela var nog den som jag tyckte var svagast. Eller han var inte svag, bara inte lika bra 😉 Sen gillade jag inte riktigt, jag tar det i en spoiler:

  ***spoiler*** att han och tjejen klarar sig ***spoiler slut***

  • Jojjenito says:

   Ja, jag håller nog med om Fares Fares, han var riktigt bra.

   Haha, angående din spoiler, några måste ju vara kvar till film nummer tre. 😉

   Min recension av ettan Snabba Cash.

   • Sant, man kan inte bara ha nya karaktärer till trean. Men samtidigt kändes det pålagt. Och inte blev det bättre när man i efterhand såg att det kommer en trea.

    • Jojjenito says:

     Hmm, det var inte nåt jag störde mig eller tänkte speciellt mycket på men om jag tänker efter så är det möjligt att det kändes lite pålagt kanske. Men du vill ju ALLTID att det ska sluta så mörkt som möjligt. 😉

     • Nästan alltid, ja 😉 Men i det här fallet var det ju som om de vaknade upp från de döda. Det var mest det jag störde mig på i det här fallet.

      • Jojjenito says:

       Haha, ja, kanske det. Minns inte riktigt.

       ***spoiler*** Var det så att det såg ut som att de hade blivit ihjälskjutna bägge två och sen kom ambulansen och så var de nästan ok?

 4. Ja. i princip var det så, ja. Tar det i en spoiler om någon som inte sett filmen mot förmodan skulle fortsätta läsa.

  ***SPOILER***

  Hon blir ju skjuten från en meters avstånd när hon öppnar dörren. Blöder kraftigt och verkar i princip vara död. Han hoppar från balkongen, blir väl träffad i ryggen/sidan och ligger sedan på trottoaren nedanför, livlös. Båda verkar döda. Men han reser sig upp och hoppar upp till lägenheten och båda ligger bredvid varandra i hallen. När sen ambulansen kommer verkar de vara pigga och ler mot varandra, vilket bara känns fel. Han slog nog i huvudet när han föll och hon förblödde/dog av sina skottskada. Här kändes det som de ändrade deras öde bara för att…

 5. filmitch says:

  Kan hålla med om att de var lite väl slitstarka men som Jojjenito säger, ngn måste vara kvar till trean 😉
  Å andra sidan är Jorge lite av en överlevare i böckerna även om nu tvåan i stort sett bara behållt karaktärerna och har en helt annan handling. Men jag gillade SII, bättre än ettan.

  • Jojjenito says:

   Ja, när du säger det så är tvåan annorlunda rent handlingsmässigt. Då var det fokus på JW och hans resa. Fast den desperata stämningen är liknande.

 6. Fiffi says:

  Nu när du åkt tunnelbana med Jorge kanske det är läge att ta bort minustecknet?

  (Vad nu det har med saken att göra…? Tänkte nog mest på Lassie. Och att du verkade vara starstrucked. Det är stort!)

  • Jojjenito says:

   Jag tror nog du mest tänkte på att det borde ha du där i tunnelbanan istf mig. 😉

   Jag var i alla fall lassiestruck, så långt kan jag sträcka mig. Nä, men allvarlig Jorge/Matias är ju grym. Insåg att jag saknade Arne Dahl på söndagkvällarna också.

 7. Sofia says:

  Som du säger, alltid lika intressant att man kan uppleva filmer så olika. Jag upplevde som sagt inget alls av spänning och restaurangscenen blev väl för osannolik gissar jag. Gruppsamtalet var väl ingen höjdare men heller inget jag störde mig särskilt mycket på, såg det mest som en lite övertydlig nickning till det som hände i originalet om publiken nu skulle ha råkat glömma bort det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: