Grizzly Man

Titel: Grizzly Man
Regi: Werner Herzog
År: 2005
IMDb
| Filmtipset

Den här dokumentären var faktiskt främst väldigt rolig/märklig. Det var underhållande/fascinerande att titta på Tim Treadwells egeninspelade filmer om björnar i Alaska, främst pga att det i själva verket är en sorts videodagböcker där allt handlar om Tim själv. Det hade lika gärna kunnat handla om blåvalar, knark eller rymdfärder. Nu var det björnar som Tim valde för att ändå på nåt vis sätta sina egna demoner i centrum. Herzog har gjort en ganska vanlig dokumentär om en fascinerande person. Tims egna filmer varvas med intervjuer av folk som kände honom och fram växer en bild av en excentrisk och egocentrisk person som man ändå inte kan låta bli att gilla. Det är bra att Herzog väljer att inte frossa i Tims död mer än nödvändigt. Det är väldigt sällan jag ger dokumentärer högre betyg än tre och även här får det bli en stark trea. Två dokumentärer som är värda fyror i mina ögon är t ex svenska Armbryterskan från Ensamheten och danska Armadillo.

3+/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

17 Responses to Grizzly Man

 1. Jag har faktiskt delat ut ett par fyror till några dokumentärer, och även någon stark fyra (bl.a. Senna). Denna minns jag att jag gillade och gav en fyra när den kom. Har inte sett den sen dess, men helt klart bra var den. Som du säger är det huvudpersonen som är intressant/excentrisk och som gör dokumentären till vad den är.

 2. filmitch says:

  Gillar den här mycket och har nog sett den ett par tre ggr. Märklig människa denne Treadwell men det är kring sådana personer dokumentärer ofta görs. Naturbilderna var fina både Treadwells och Herztogs.
  Har inte sett de dokumentärer du nämner men känner dock till dessa.

 3. Henke says:

  Jag kan känna igen det där att en dokumentär inte känns som en ”riktig” film och inte kan aspirera på högsta betygen, men jag har gradvis kommit ifrån det. Jag gav Grizzly man en fyra efter jag sett den på filmfessen. Andra höjdare från dokumentärgenren är Exit throught he gift shop, Big river man och den annorlunda Comic-Con Episode Four: A Fan’s Hope.

  En trivia om Grizzly man. Filmen fick inte ens delta i oscarsnomineringarna inom dokumentärklassen därför att Herzog’s film byggde för mycket på någon annans material (Timmys hemmafilmer).

  • Jojjenito says:

   Exit Through the Gift Shop har jag tänkt se ett tag nu. De andra du nämner känner jag inte till… jo, förresten Comic-Con-filmen av Spurlock har jag hört talas om, men inte Big River Man. Tack för tipset.

   Angående din Grizzly Man-trivia. Fånigt skulle jag säga spontant. Sen tänker jag efter lite och kanske man måste ha regler kring detta.

 4. Steffo says:

  Arrgh…ytterligare en sådan här film jag nästan kan bita mig i handen över att inte ha sett ännu. Och då (som vanligt höll jag på att skriva) har jag ändå haft den i ägo i snart två år!

  Ibland är det ett elände att den där att-se-högen inte sjunker….snarare växer! (nu måste jag nog ändå flytta upp just den här filmen ett par snäpp i högen) 😉

  • Jojjenito says:

   Så mycket tid, så lite film… eller om det var tvärtom. 😉

   Den har en förmåga att växa den där listan. Man kanske ska köra ett system där en film åker ut från listan efter en viss tid även om man inte sett den.

 5. Pladd says:

  Jag håller också med om dokumentärer och betyget tre. Men det här är faktiskt en av få som lyckats få en fyra. Treadwell som person är så ogripbart märklig och Herzogs grävande är underhållande.

  • Jojjenito says:

   Ofta så är det formatet (en massa talking heads) som gör att det bara blir en trea. Det är inte ofta det blir lägre betyg heller eftersom det brukar vara fascinerande ämnen/personer det handlar om.

 6. Sofia says:

  Hmm, det här kanske skulle kunna vara en Herzog som jag kan smälta… Med tanke på att det tycks vara mer Tim än Werner tänker jag.

 7. Pingback: Grizzly Man (2005) | Rörliga bilder och tryckta ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: