Summer Wars

Titel: Summer Wars
Regi: Mamoru Hosoda
År: 2009
IMDb
| Filmtipset

Summer Wars är en ganska mysig anime gjord av samma regissör som ligger bakom trevliga The Girl Who Leapt Through Time. Kenji är en gymnasiekille som är duktig på matte och som extraknäcker som cyberhjälpreda i den konstgjorda datorvärlden OZ. Av skolkompisen Natsuki blir han inbjuden till hennes hemby för att fira hennes gammelmormors 90-årsdag. Kenjis uppgift, visar det sig, är att agera Natsukis pojkvän. Det några märkliga dagar för Kenji. Förutom att ha svårt att hitta rätt i sin roll som Natsukis pojkväns-stand-in så lyckas han även av misstag orsaka kalabalik och kris i OZ-världen. Men det som händer i OZ-världen påverkar även den riktiga världen och snart är hela Jorden hotad, då en ondskefull digital entitet, Love Machine, är ute efter kaos.

Summer Wars är ganska udda blandning av romantisk komedi, familjedrama och science fiction-thriller. Alla delar är liksom lika mycket värda vilket gör att filmen känns lite udda ur ett västerländskt perspektiv. Men det är så det brukar vara när man ser asiatiska filmer (och kanske främst anime). Det är inte riktigt samma mallar. Samtidigt som det är udda och därför fräscht så gör det också att det blir lite spretigt och förvirrande. Temat i filmen har vi sett många gånger förut, inget nytt där. Digitala världar, eller drömvärldar som i Paprika, som flyter över i den riktiga världen. Det är förvisso snyggt gjort här men som sagt inget nytt.

3-/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: