The King of Kong


Titel: The King of Kong
Regi: Seth Gordon
År: 2007
IMDb
| Filmtipset

Som en del av sitt tisdagsdokumentärtema skrev Movies – Noir precis om den här rullen. Själv gillade jag filmen men högre betyg än en trea kan det nästan aldrig bli till den här typen av dokumentärer.

The King of Kong är en skön dokumentär som är något överdramatiskt berättad med en tydligt ond karaktär (Billy Mitchell) och en tydligt god karaktär (Steve Wiebe). Sanningen ligger väl förmodligen nånstans mittemellan men då hade det inte blivit en lika intressant film kan hända. Det är en film om ett riktigt nördintresse, i det här fallet gamla arkadspel och i synnerhet Donkey Kong. Den påminner kanske en del i upplägget om det svenska dokumentärmästerverket Plötsligt i Vinslöv (yes, Fiffi, I’m talking to you). Vi får ta del av en hel del sköna karaktärer, nördar — och så Billy Mitchell som sticker ut. Mitchell är en gammal mästare som vägrar släppa ifrån sig sin Donkey Kong-krona, och han tar till ganska fula knep för att behålla den. Dokumentärer får sällan nåt annat betyg än tre från mig. Jag brukar nästan alltid gilla filmerna men inte så mycket att det blir ett bättre betyg. Det finns nåt inbyggt i dokumentärformatet som hindrar detta.

3/5

PS. En klassisk replik från filmen: ”There’s a potential Donkey Kong kill screen coming up if anyone’s interested” sagd av nörden och trogne Billy Mitchell-supportern Brian Kuh, kanske lite motvilligt eftersom det var Steve Wiebe som var på väg att slå Donkey Kong-rekord. Och om ni vill veta vad en Donkey Kong kill screen är så får ni se filmen eller googla…

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to The King of Kong

  1. Haha, ja kanske var de tydligt onda och goda, men jag tog det mest med en klackspark och fann det mest charmigt. Och jag håller med om att scenen när Brian Kuh går runt och lockar folk att komma och se en kill screen är klockren. Speciellt som han verkar göra det för att sätta extra press på Wiebe i hopp om att han ska misslyckas (eftersom han själv ju aldrig lyckats och vill bli först).

  2. Anders says:

    Man satt som på nålar när killscreenen var på ingång, haha 🙂

    Klockren dokumentär!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: