The Machinist


Titel: The Machinist (El maquinista)
Regi: Brad Anderson
År: 2004
IMDb
| Filmtipset

Den här filmen såg jag när den kom och Christian Bale såväl som regissören var ganska nya på filmscenen. Vid det här laget har jag sett ett gäng filmer med Bale och åtminstone en till av regissören Anderson. Hmm, kanske ska jag samla ihop några av Bales filmer och se vad jag har tyckt…

I denna spanskproducerade rulle spelar Christian ”Robert De Niro, släng dig i väggen!” Bale rollen som en paranoid fabriksarbetare som inte kan sova eller äta — och det syns på Bales anorektiska koncentrationslägerkropp. På hans kylskåp sitter mystiska lappar med kryptiska meddelanden som han försöker tyda. Hans enda vänner är prostituerade Stevie (Jennifer Jason Leigh) och servitrisen Marie. Det hela är en nedåtgående spiral mot galenskapen och vetskapen. Vad är det som händer egentligen?

Trots det till synes bra uppläget, med en mystisk inledning, de perfekt gråtrista miljöerna och Bales makalösa rollprestation, så saknas ändå på nåt sätt originalitet i filmen. Bales prestation och utseende både bär upp filmen och liksom tar bort fokus från vad filmen försöker berätta. Det blir för mycket av det goda. Eftersom man inte vet varför Bale inte kan äta eller sova så tänker man liksom bara på hur han ser ut och funderar på hur lite han måste ha ätit på riktigt, och tänker på att han förmodligen mådde ganska dåligt på riktigt när filmen spelades in. Detta skuggar liksom filmen i sig.

Jag kände lite att det mystiska i filmen var det viktigaste i filmen. Att hela filmen bara byggde på twisten som vi alla satt och väntade på. Det räcker liksom inte. I en film som Memento så funkade det hela vägen eftersom upplägget var så annorlunda att det bara måste bli fascinerande. I en film som Fight Club så var twisten på ett sätt underordnad eftersom resan mot gåtans lösning inte handlade om det egentligen. När väl twisten i Fight Club kommer så la det bara till ytterligare en dimension till filmen. I The Machinist så är det själva twisten det hela bygger på. Så kände jag det i alla fall.

Ok, nu kanske jag låter negativ, men faktum är att det förstås är en välgjord, välspelad, snygg och intressant film i princip hela vägen. Jag ville bara förklara varför den inte får en fyra i betyg. Bales rollprestation gör den klart sevärd och hans förvirring och desperation går verkligen fram. Jag hade förmodligen gillat den mer om jag inte vetat nånting alls om den. Nu hade jag fått lite förhandsinformation och satt bara och väntade på twisten. Men men, jag ser fram emot fler filmer av Brad Anderson och förstås från Christian ”Benranglet” Bale.

3+/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

9 Responses to The Machinist

 1. filmitch says:

  Kan hålla med. Man kan gå in lite väl mkt i en roll. Och som du säger filmen bygger på en tvist och vägen dit är inte speciellt spännande.

  • Jojjenito says:

   Mja, det blev nästan för mycket med Bale men tyckte ändå han gjorde en grym insats. Det var filmen som inte riktigt höll måttet hela vägen för att få toppbetyg.

 2. Minns att jag gillade The Machinist. Och såg den på Stockholm Filmfestival när den kom. Inte den bästa filmen, men småspännande hela tiden och ett ganska trevligt mysterium. Att Bale inte blev Oscarsnominerad var pinsamt, fast det berodde helt och hållet på att det var en liten produktion, spansk sådan dessutom.

  • Jojjenito says:

   Måste ha varit kul att se på Festivalen, det brukar lyfta en film en hel del. Oscar är Oscar och inte nåt som tar hänsyn till hela världen och lågbudgetproduktioner från Spanien så är det bara.

 3. Ja, det var inte alls dumt. Och regissören Brad Anderson hade F2F efter filmen. Tyvärr hade jag bråttom till nästa föreställning och var tvungen att sticka under eftertexterna, typiskt.

 4. Voldo says:

  Håller med om det mesta du skriver. Att Bale var så sjukt smal gjorde ju att jag hade svårt att tänka på annat, bara ”fan vad smal han är” gick genom mitt huvud. Tog lite fokus från resten av filmen.

 5. Sofia says:

  Jag tror jag hade helt fel förväntningar på den här, fattade för att den skulle vara mycket mer av typ thriller än vad den egentligen var. Borde kanske se om den, för den klickade inte alls för mig.

 6. Jojjenito says:

  Voldo: Ja, det var ju faktiskt så att man satt och funderade på hur Bale mådde, både fysiskt och mentalt. Det kan inte vara nyttigt att jojo-banta så där.

  Sofia: Ja, fel förväntningar är ett problem ibland. Jo, filmen är väl mer av ett drama fast med en mysterietwist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: