Plötsligt i Vinslöv


Titel: Plötsligt i Vinslöv
Regi: Jenny Bergman & Malin Skjöld
År: 1999
IMDb
| Filmtipset

Jag hade hört en hel del om den här förmodade kultrullen, och när SVT Play hade den i sitt utbud så passade jag på att se den. Det första som slog mig och kanske var det jag gillade bäst i hela filmen var faktiskt musiken (skriven av Tommy Galento). Just detta var kanske lite förvånande, då jag ganska sällan ens brukar reflektera över musik i filmer, förutsatt att jag inte hatar den. Främst är det en Hansson & Karlsson-klingande slinga som sätter precis den rätta udda stämningen när vi besöker det lilla samhället Vinslöv med sin grupp av original.

Det förekommer ett helt lass underbara oneliners, om grillning, minigolf, konst, fåglar och annat. Jag skrattade rätt ut flera gånger. En rolig detalj var ”konflikten” mellan konstföreningen och minigolfarna som delade lokal med varandra. Vissa av figurerna är kanske på gränsen till tragiska men jag tycker inte det går över gränsen utan det är skildrat med värme. Filmen hade faktiskt kunnat vara längre än sina 50 minuter. Nu saknade jag t ex mer om ibisfågeln som var på långväga besök från Afrika. Men jag antar att man helt enkelt bara hade 50 minuter på sig.

Jag återkommer imorgon med omdöme på ”uppföljaren” Plötsligt igen.

4-/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

9 Responses to Plötsligt i Vinslöv

 1. Fiffi says:

  Kul att du skriver om den här, då den ligger i min ska-se-hög inför Veckans dokumentär-temat (så jag ögnar bara igenom texten, men jag såg betyget ;)) Nu hoppade den upp några snäpp.

  • Jojjenito says:

   Kul att jag lyckades träffa en av filmerna som ingår i ditt tema, som jag följer noggrant. Det är en kortis, bara 50 minuter, så den känns lite vingklippt. Men den är sjukt skön. Du borde gilla den. Enda grejen är att det är på gränsen till ”tokiga folk på landet”-ploitation

 2. Thimmi says:

  Älskar den här rullen. Mest för att man faktiskt träffat ett gäng av de som förekommer i den. Inte tjenis med dem. men sprungit in i dem på gatorna i Vinslöv då jag bodde i en liten håla i närheten. Älskar mest amatörgolfaren och hans hemmagrillning!

 3. filmitch says:

  Detta har jag missat helt men det verkar vara intressant, får ta och passa på iinan filmerna försvinner.

 4. Thimmi says:

  Gillar du sådana här svenska dokumentärer så måste jag tipsa om följande tre: Snickeriet, Guldörat och Lönsboda Fox. Alla tre är hur roliga som helst!

 5. Pingback: Veckans dokumentär: Plötsligt i Vinslöv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: