Paradise Now


Titel: Paradise Now
Regi: Hany Abu-Assad
År: 2005
IMDb
| Filmtipset

Jag postade nyss en recension av palestinska Gudomligt ingripande som på ett surrealistiskt sätt och tryfferat med symboler berättar om Israel-Palestina-konflikten. Jag tyckte inte den funkade som film. Därför postar jag en text om en film som tar upp samma ämne men gör det på ett betydligt mer intressant sätt, och dessutom får till en bra film på köpet.

När den här rullen kom så minns jag att jag hörde en del om den och jag hade nog tänkt att se den men det blev aldrig av. Nu blev det äntligen av, och det var tur det. Det var verkligen en film för mig. Långsam och reflektiv men med en lågmäld humor trots det allvarliga ämnet. Det var en film som berörde mig och kändes annorlunda. Det kändes nästan som en sf-rulle som utspelades på en avlägsen planet där två folk befinner sig i en långdragen konflikt till synes utan lösning. Det är bara det att det här är utspelas nu och på Västbanken och i Tel Aviv i Israel. Två palestinier, och barndomsvänner, ska utföra en självmordsattack i Tel Aviv. Vi får följa dem från att de får reda på att de har blivit utvalda för detta ”ärofyllda” uppdrag. Just detta att vi vet vad de ska göra gör att det finns en lågmäld och lite obehaglig spänning i filmen.

Nåt som filmen lyckas väldigt bra med är att gestalta hopplösheten i hela situationen. Det finns också nåt väldigt absurt i att dessa två män ska ta sina och andras liv. Hela situationen är så absurd att det ibland blir roligt, t ex när en av männen när han spelar in en avskedsvideo påminner sin mamma om att köpa en speciell typ av vattenfilter som han sett men inte hunnit upplysa henne om. Det enda negativa som jag kan komma på är att det förekommer en del ”skriven” dialog som redogör för de olika ståndpunkterna man kan ha i konflikten (väpnad konflikt med terroristattacker eller dialog som inte ger resultat). Det är en film som är vacker, långsam, märklig, inte som andra filmer. Det fanns några magiska ögonblick, speciellt mellan Said (en av självmordsbombarna) och Sulah (en nyinflyttade tjej som Said precis träffat).

4+/5

PS. Lite kul var att jag spelade in filmen när tv visade den. Av nån anledning så fattades första kvarten fast det insåg jag inte när jag började titta. Jag tyckte dock den började aningen direkt, utan nån egentlig inledning eller några förtexter. Vissa saker i handlingen kändes också lite konstiga men jag tyckte jag förstod det mesta. Efter filmen kollade jag upp hur lång den var och det visade sig alltså att jag hade missat första kvarten. Som tur var så råkade jag av en slump se att den fanns gratis på Voddler, så jag kunde enkelt kolla in första kvarten. Då kändes det lite som att se en mini-prequel. Jag kunde nu knyta ihop vissa händelser som jag sett under senare delen av filmen med det som hände under första kvarten. Ah, hur som helst, en riktigt trevlig film.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

11 Responses to Paradise Now

 1. BlueRoseCase says:

  Tack för tipset! Det låter helt klart intressant och jag ska kolla in den på Voddler. Tyvärr verkar det som drabbat så många andra med den tjänsten även blivit aktuellt för mig. Senaste filmen jag försökte se slutade fungera efter några minuter. Hoppas denna fungerar bättre.

  • Jojjenito says:

   Ja, det är en ganska speciell film med en stämning av towering doom… samtidigt som den nånstans ändå ibland var rolig eller åtminstone absurd.

   Hehe, ja, Voddler, jag förstår inte hur den tjänsten kan funka så dålig. Grejen är att när den kom för två år sen, eller vad det var, så var jag ganska tidigt ute och körde beta-testning. Och då funkade det viktigaste: Att se själva filmerna. Gränssnittet, det gick bara att använda tangentbord, ingen mus, var dåligt — men det gick klockrent att se filmerna. Sen efter nån uppgradering förra hösten så började det strula. En film gick igång men stannade efter 5 minuter, man startade om, den gick 7 minuter och stannade igen. Sen dess har det varit så varje gång jag testat med nån månads mellanrum. Om det strular med uppspelningen av filmerna så spelar det ju mindre, eller snarare ingen, roll att de gjort GUI:et snyggt.

   Med Headweb funkar allt klockrent. Ett klick, så startar filmen som går igång direkt och går till slutet av filmen.

 2. Hej alla,

  Kul ni alla hittat till en mycket bra film.

  Ledsen däremot höra att ni fortfarande (även nyligen?) haft problem med Voddler. Mycket har hänt sen de första dagarna, precis som Jojjenito skriver, men att filmen hackar eller inte spelar känns som felbeskrivningar som är åtminstone ett drygt halvår gamla. Vi gjorde några rejäla häv på spelaren under våren.

  Om ni fortfarande upplever problem så hojta gärna till mig (anders.sjoman@voddler.com) eller till support@voddler.com (de hjälper fortare än vad jag kan).

  Och om ni mejlar mig så lägger jag gärna upp några Voddler Tickets på era Voddler-konton så ni kan testa även hyrfilm. (Ange då bara ert användarnamn på Voddler eller den emejladress ni använder när ni loggar in.)

  Vänliga hälsningar,
  Anders Sjöman

  kommunikationschef Voddler

  • Jojjenito says:

   Anders, kul att du tittar in och gör din röst hörd så inte jag sitter och gnäller här helt oemotsagd. 🙂 Jag hoppas verkligen Voddler får ordning på tekniken och att det fungerar även för mig. Vi behöver fler fungerande alternativ när det gäller film via nätet.

   Tack för tickets. Det är dags att testa igen och då är det ju trevligt med några gratis hyrfilmer så man inte kastar pengarna i sjön. Så har det nämligen varit tidigare, tyvärr.

 3. Ja, som jag skriver inne hos mig grep filmen inte tag i mig riktigt som jag hade hoppats på. Men jag håller med om att det är en bra film som inte bara tar upp ett ämne man inte ser film om varje dag, utan även gör det på ett fullt duglig sätt.

  Har förresten svarat på din kommentar inne hos mig med en spoiler 😉

 4. Pingback: FMc: Paradise now (2005 Palestina m.fl) | FILMITCH

 5. filmitch says:

  Bra film och jag kan förstå vad du menar med humorn i filmen – det blev en så absurd situation men jag blev nog mer deppig av hela konceptet. Bra film dock.

  • Jojjenito says:

   Kul att du gillade filmen, och blev deprimerad. 😉

   Humorn var nåt jag inte kunde bortse ifrån trots ämnet. Det skulle vara intressant att höra regissören prata om det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: