Dogville

Titel: Dogville
Regi: Lars von Trier
År: 2003

Helt oplanerat tar jag nu och drar igång ett Lars von Trier-tema. Efter att ha hört och läst om von Triers äventyr i Cannes och blivit riktigt sugen på hans senaste film Melancholia kände jag att det var dags att samla ihop mina tankar kring danskjävelns filmer. De kommande dagarna kan jag utlova recensioner av Epidemic, Riket I och II, Direktören för det hele och beroende på hur landet ligger kanske även några texter om The Element of Crime, Europa, Dancer in the Dark, Antichrist och Idioterna. Som avslutning blir det en recension av Melancholia. Jag börjar helt ologiskt med Dogville som jag såg och skrev om i september 2003.

Denna uppmärksammade film av danske galningen Lars von Trier är ett otroligt projekt egentligen. Stjärnor som Nicole Kidman, Lauren Bacall, Philip Baker Hall, James Caan, etc åker till Sverige och Trollhättan för att bli regisserade och filmade (regissören själv håller i kameran som vanligt) av detta fenomen von Trier. Dessutom spelas filmen in på ett stort svart golv där hus, väggar, hundar, buskar, etc bara är vita kritstreck.

Filmen, som utspelas i USA på 30-talet, handlar om Grace som jagas av gangsters och tar sin tillflykt i Dogville, en fattig liten bergsby i Klippiga bergen. Den första hon träffar är Tom (Paul Bettany), en ung författar-wannabe som blir kär i henne. Invånarna i Dogville beslutar efter ett rådslag (och övertalning av Tom) att låta Grace stanna kvar och skydda henne. Som ”betalning” utför hon små sysslor som byborna behöver hjälp med. Till en början är det glada dagar i Dogville och Grace har höjt stämningen bland invånarna, men efter ett tag börjar byn utnyttja Grace på ett mer och mer obehagligt sätt.

Tyvärr! Jag och Lars von Trier går inte riktigt ihop. Det är tydligen bara så. Jag såg och gillade TV-serien Riket när den gick, men tyckte väl inte det var det bästa jag sett. Idioterna har jag inte vågat se. Breaking the Waves och Dancer in the Dark är starka, men jag vet inte, det finns nåt konstlat över filmerna. Likadant är det med Dogville. Jag hatar den inte, men blir inte heller helt gripen av den. Karaktärerna känns inte verkliga, det är något med dialogen som känns fel. Sen tyckte jag den innehöll en krystad och konstig filosofisk diskussion (både i form av dialogen och en berättarröst) om Toms författarambitioner, förmågan att acceptera gåvor, arrogans och annat. Den fördes ovanför mitt huvud kändes det som.

Jag stördes inte av den sparsamma scenografin och hela den biten. Inte heller att den är tre timmar lång, vilket tyder på att jag ändå tyckte att den var rätt så bra kan man tycka. Jag tyckte James Caan var bra, även om han bara hade en liten cameo mot slutet. Kidman & Co var väl ok, men jag vet inte. Det kändes som de spelade rollen mer än att de var sin roll. Jag gillade eftertexterna med starka bilder på baksidan av USA till David Bowies Young Americans.

Jag hade väntat mig mer, men det är en film som man definitivt ska se om man är filmälskare. Det är en upplevelse, men den passade inte mig helt.

3/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

15 Responses to Dogville

 1. Joel Burman says:

  Ett av få exempel på filmad teater som faktiskt funkar. Jag minns att jag blev rätt fängslad trots den avskalade världen.

 2. Sofia says:

  Håller med Joel i detta — jag tyckte filmen funkade på alla plan. Läcker historia, utförandet som faktiskt gav det där lilla extra och riktigt bra skådespelarprestationer. Blev själv förvånad över att jag fann den så välsmakande, det hade jag inte trott.Eftersom du ändå skriver om den här, kan man önska sig Manderlay också?

 3. Steffo says:

  Har sett alldeles för få av dansktokens filmer, men kanske kan det här bli en liten inkörsport! Spännande!Just den här lät så flummig när den kom, så jag hoppade nog över den bara för det….( knasigt…och jag som är öppen för annorlunda filmupplevelser…knepigt man tänker ibland…eller när man var yngre…) 😉

 4. BlueRoseCase says:

  Ah, vilket intressant tema! Ser fram emot fortsättningen! Det är alltför längesen jag såg Dogville, men jag minns att jag blev engagerad samtidigt som jag tyckte den sparsmakade scenografin egentligen inte fyllde någon funktion. Däremot gav det helt klart en teaterkänsla, som om allt filmats i ett enda svep. Den enda jag hade riktigt svårt för av skådespelarna var Paul Bettany, om jag nu minns namnet rätt, han som spelar Tom. Tycker han var rätt ut sagt dålig så som jag minns det. Det intrycket förändrades inte av den fenomenala dokumentären Dogville Confessions…

 5. Jojjenito says:

  Joel: Mmm, den föll mig inte helt på läppen. Kanske var det formatet, kanske ämnet, kanske den märkliga känslan att de spelar in i en hangar i Trollhättan. Men dålig är den inte.

 6. Jojjenito says:

  Sofia: Kul att du gillade Dogville, antar att det inte finns nån välskriven recension i gömmorna? 😉 Jag tyckte det var lite för många personer med i filmen, skådisar av helt olika slag, stjärnor, nykomlingar, veteraner, Udo Kier, det blev för spretigt. Men frågan är om Kidman nånsin varit vackrare.Manderlay? Ja, den borde jag ju se bara för sakens skull. Vi får se. 🙂

 7. Jojjenito says:

  Steffo: När den kom var jag nog inne i min mest filmnördiga period och Dogville var inget jag ville missa. Den blev ju ganska haussad.Ja, visst tänker/tänkte man konstigt ibland. Åt båda hållen: varför hoppade jag över den här filmen, den var ju grym (när man väl såg den) ELLER hur i helvete kunde jag gilla det här, det är ju trams. 🙂

 8. Jojjenito says:

  BRC: Jag skulle kunna tänka mig att den där dokumentären är mer underhållande/intressant än själva filmen.Japp, Bettany spelade mycket riktigt Tom. Jag vet inte om jag störde på Bettany eller karaktären men nåt störde jag mig nog på. Han höll på med en del jobbiga filosofiska tramsdiskussioner som inte funkade.

 9. filmitch says:

  Den här och Manderlay har jag inte sett av Trier har aningen svårt för filmad teater. jag tycker trier är bra men jag måste verkligen vara på rätt humör när jag ser hans filmer. Jag har även lite svårt för hur kvinnorna behandlas i hans filmer, gång på gång misshandlas de och våldtas i längden blir det aningen jobbigt.

 10. Jojjenito says:

  filmitch: Kan det vara så att du helt enkelt inte gillar teater? 😉 Sen om den är filmad eller live kanske inte gör nån skillnad. Själv går jag otroligt sällan på teater och ser det live, så att säga. Tv-teater brukar jag uppleva som torrt och krystat. Det är ju inte alls samma sak som en riktig film. Filmmediet gör det ju möjligt att göra så mycket mer, bild- och ljudmässigt. MEN (tror jag): om teater (filmad eller inte) är riktigt bra och griper tag i en då kan det bli riktigt bra.Jo, det sägs att han inte behandlar sina kvinnor så väl i sina filmer. Å andra sidan säger många kvinnliga skådisar att det inte finns många som skriver så bra kvinnoroller som von Trier.

 11. filmitch says:

  Ditt antagande ang. teater stämmer väl Jojjenito. om jag har aningen svårt för filmad teater så skyr jag teater "live" som pesten om det inte är Shakespeare av någon underlig anledning.

 12. Sofia says:

  Nope, ingen recension i gömmorna. Får se om jag orkar ta tag i den igen. Jag gillade det myllrande persongalleriet och tyckte att det passade bra in i historiens stämning. Skriver absolut under på Kidman här, vacker och fantastiskt bra!

 13. Jojjenito says:

  filmitch: Shakespeare, aha, där ser man. Lite underligt kanske. Jag vet inte, Shakespeare är väl så stort, maffigt, sagoaktigt att det blir en annan grej kanske.Sofia: Mm, det var nåt med antalet skådisar och deras skilda stil, bakgrund som kändes spretigt för mig. Förstår om du inte vill ta tag i den igen. Det hade varit skillnad om jag själv hade tokgillat den. 😉

 14. Sofia says:

  Haha, "orka" var nog fel ord, det är bara att jag inte varit så sugen på en omtitt. Men man ska aldrig säga aldrig (och det gjorde jag ju inte heller) 😉

 15. Jojjenito says:

  Sofia: Precis, att aldrig säga aldrig är aldrig fel. Eller nåt. ;)Mm, Dogville är nog inte en sån film som bjuder in till omtitt, även om man gillar den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: