Post Apocalypse Now: The Road vs. The Book of Eli

För ett tag sen, i våras närmare bestämt, såg jag filmatiseringen av Cormac McCarthys depp-roman Vägen, och jag gillade den. Nyligen såg jag The Book of Eli och eftersom jag kände att de båda filmerna har likartade upplägg så tyckte jag att det passade med ett double feature-inlägg.

Först ut är min recension av Vägen

Titel: The Road (Vägen)

Regi: John Hillcoat
År: 2009
Oj. En djupt mänsklig film. Världen är på väg att gå under. Djur och växter är döda, mat finns knappt nånstans. Vad händer då? Går människor solidariskt samman och hjälper varandra? Nja, den här filmatiseringen av Cormac McCarthys roman Vägen, vars manus har totats ihop av Joe Penhall, är mörk och nån solidaritet ser vi inte mycket av. Vi får några korta återblickar där färger existerade. I övrigt är det mesta askgrått, vilket passar bra i dessa tider (kommentar: jag såg filmen när vulkanen på Island bolmade som mest).

Sonen har inte upplevt en vad vi skulle kalla normal värld. Samtidigt har hans far fått vänja sig vid just denna värld. Detta gav en speciell känsla. Allt som tidigare fanns, dvs nu i vår tid, betyder ingenting. Det handlar om att överleva, att skaffa mat och hålla sig varm. Mänsklighetens olika sidor visar sig. Allt sonen lär sig lär han sig från pappan men även från vad han själv upplever. Pappan vill tro att det finns gott kvar i världen men hans beteende bevisar ibland motsatsen.

Oj. Känslan i filmen är stark. Pappan och hans son vandrar genom något som en gång var ett samhälle men som nu visar hur det i själva verket bara var ett luftslott. Allt det materiella – om man med det materiella inte menar saker som värme och mat – betyder liksom inget i den värld som filmen skildrar. Gigantiska motorvägsbroar, ja, de är mäktiga men här är de enbart monument över en tid som varit.

Oj. Man får sig faktiskt en tankeställare. Om världen är på väg åt helvete och vi faktiskt kan påverka det hela så verkar det idiotiskt att inte försöka göra nånting åt saken.

Voldo skrev att man slipper cgi och specialeffekter. Jag skulle snarare säga att man har använt just dessa element smakfullt och att de flyter väl samman med resten av filmen. Det vi slipper är 3D-animerade muterade monstervampyrer à la I Am Legend fast det kanske var det som du menade Voldo? Hur som helst, Vägen är som 2012 om man tar bort allt som var dåligt med 2012 och det betyder att Vägen är riktigt riktigt riktigt bra.

4+/5
PS. Jo, det några minuter även för mig innan jag insåg vem som spelade den gamle mannen som pappan och sonen mötte på sin väg. Det var rösten som avslöjade honom.

PPS. Kul också att se en stor cameo av Omar från The Wire!

Och så över till The Book of Eli…

Titel: The Book of Eli

Regi: Albert Hughes, Allen Hughes
År: 2010

I The Book of Eli är det Denzel Washington i rollen som den ensamma vandraren i en postapokalyptisk värld som skyddar någon eller något med sitt liv. Historien är ju likartad. Skillnaden är kanske att vi här har en utsedd skurk, som spelas av Gary Oldman (vem annars?). Denzel stöter på honom när han kommer till ett sorts samhälle där Oldman styr med järnhand och våld men gärna vill få medel att styra ännu mer. Oldman tror att det som Denzel skyddar kan ge honom just dessa medel. Men Denzel är inte någon som man bara snor något ifrån, i alla fall inte ostraffat.

Nej, ja, nej. Det är för många och för dåliga green screen-scener. Det ser konstgjort ut. Det ser målat ut med en ditplacerad Denzel. Jag gillar ändå förstås landskapen och miljöerna. Gary Oldman var dessutom sin vana trogen ganska trevlig i skurkrollen men har möjligen tappat stinget en del. Jag har alltid gillat Denzel med sin nedtonade stil. Många andra verkar inte gilla honom. Men jag gör alltså det, och han gör sitt jobb bra även här.

Historien är tunn. Det förekommer en hel del actionscener som för mig känns som transportsträckor, och bara tråkiga. Det är när det pratas som det blir intressant och inte ens då blir det speciellt intressant. Historien är inte bara tunn. Mot slutet blir den smörig och fånig, om man nu inte är medlem av en kristen sekt som tror på: först en undergång och sen en svart action-Jesus vid namn Denzel.

Pliktskyldigt har man placerat ut Koranen och någon judisk helig skrift bredvid Bibeln i slutscenen. När det läses högt ur Bibeln och det ska ge ståpäls så ger det inte ståpäls. Det kan bero på att jag inte är religiös, i alla fall inte på något sätt som jag vet om. Nä, det blir bara fånigt eftersom filmmakarna verkar mena allvar med att Bibeln är världens räddning. Nä, se Vägen istället. Eller Constantine!

2+/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

15 Responses to Post Apocalypse Now: The Road vs. The Book of Eli

 1. f i f f i says:

  Med tanke på min egen reaktion när jag såg Vägen måste jag ju fråga: hur mycket grät du?

 2. filmitch says:

  Klockren jämförelse, klarar inte riktigt av dedäringa religiösa sakerna. Det blir lite unken propaganda över det hela och jag (trots att jag är lite småreligiös)blir irriterad, men fram till detta var "Eli" ok men filmen är chanslös mot The Road vid en jämförelse.

 3. Jojjenito says:

  fiffi: Hmm, nej, inte alls vad jag minns. Jag var nog för tagen och kallsvettig för att ens hinna tänka på att gråta.

 4. Jojjenito says:

  filmitch: Jo, Eli var helt ok (men ändå blek i jämförelse med Vägen) fram till att man svajade iväg med dedäringa religiösa prylarna.

 5. RJ says:

  Bra jämförelse. Book of Eli har jag inte sett men den låter inte så värst bra. Fast jag gillar både Washington och Oldman så det kanske blir en titt någon gång.Vägen ska jag se om, jag minns att jag gillade den men att jag inte blev så jättetagen av den som jag ville. Och det var länge sen jag såg den så en andra titt skulle vara alldeles lagom nu.

 6. Jojjenito says:

  RJ: Alltså, The Book of Eli är väl egentligen helt ok ganska länge, speciellt om man gillar Denzel och Oldman. Det är mot slutet som det ballar ur handlingsmässigt. Jag skulle nog säga att den trots allt är sevärd.Se gärna om Vägen! Stämningen är ju mörk men jag blev i alla fall tagen.

 7. Sofia says:

  Kul jämförelse. Jag har inte sett någon av dessa men de står med på Listan. Book of Eli låter som lite av ett omtag på enormt apdåliga The Postman med Kevin Costner?

 8. Jojjenito says:

  Sofia: Båda filmerna är sevärda men Vägen är den film som verkligen sticker ut och tar tag i en (i alla fall mig, fråga även Fiffi…). Eli är hyfsat men jag har svårt för det religiösa "tramset" som stör lite för mycket. The Postman har jag inte sett men hör mycket dåligt om. Hm, ja, efter att ha läst lite om The Postman så känns ju temat likartat. Tror nog ändå Eli är den bättre filmen men måste väl se The Postman för att avgöra det. 😉

 9. filmitch says:

  Gör dig själv en tjänst: Se INTE the Postman tro mig.

 10. Plox says:

  Wtf. Postman är ju en klassiker! 🙂

 11. Jojjenito says:

  filmitch: Hehe, mja, jag vet inte, jag kanske kör en helkväll med både The Postman och Battlefield Earth. :)Plox: Se ovan!

 12. Sofia says:

  Postman OCH BE — du tycks ha lite masochistiska drag du 🙂

 13. Jojjenito says:

  Sofia: Jo, det är väl att ta i, haha. Jag kanske tar dem med en veckas mellanrum då. 🙂

 14. Babilooba says:

  Fint skrivet även om jag inte håller med om att The Road är speciellt bra. Och även här kommer det här hackandet på Postman fram. Så dålig är den inte. Tyckte att det var väldigt intressant hur människorna gjorde sina egna isolerade samhällen.

 15. Jojjenito says:

  Babilooba: Tack. Ja, Vägen verkar en del gilla väldigt mycket (som jag) medan andra tyckte den var bara mörk och tråkig.Ja, jag vet inte vad alla har emot The Postman. Själv har jag inte sett den så jag är oskyldig till hackandet. Jag får bestämt se den. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: