The Day After Tomorrow


Jag var ute och julhandlade i Stockholm idag och såg inte mindre än tre skidåkare i innerstan. Bilden ovan
(klicka för större version) från Rådmansgatan visar två skidande kvinnor som kom spårandes på den (givetvis) helt oplogade trottoaren. Detta snölandskap fick mig att tänka på filmen The Day After Tomorrow och tänkte det kunde passa att posta en gammal recension som jag skrev i maj 2004. (Litet kul att notera hur mycket jag störde mig på de datorgenererade effekterna.) Och av en händelse så visas även Emmerichs snö- och isspektakel på fyran ikväll kl 21.

Titel: The Day After Tomorrow

Regi: Roland Emmerich
År: 2004
IMDb | Filmtipset

Min hatregissör Roland Emmerichs (han blev det efter Godzilla) nya effektspektakel The Day After Tomorrow om en klimatkatastrof som drabbar norra halvklotet genom orkaner, enorma svallvågor och slutligen en smärre istid i bl a New York. Inga rymdskepp eller jätteödlor, nä, nu är det vädret som får skådisarna att stirra storögt mot en greenscreen och sedan fly för livet.

Ja, det är lustigt, jag hade faktiskt ganska roligt under visningen igår kväll. Denna film ska ses på bio (det blev Rigoletto som väl nästan är det bästa alternativet i Stockholm). Det positiva i filmen överväger det negativa, tycker jag. Jag gillade själva idén och hade inga problem med att den är helt orealistisk när det gäller t ex tidsaspekten. Det ingick liksom i filmens egna logik (som ju är på en låg nivå). Jag tyckte det var kul att vicepresidenten spelades av Kenneth Walsh som i alla fall jag direkt kände igen som Windom Earle från Twin Peaks.

Jag tyckte Jake Gyllenhaal var bra i sin roll och han gjorde vad han kunde av den (det finns ju inte så mycket utrymme i den här typen av filmer). Han har ett coolt sätt på något vis. Just den delen av handlingen, med kidsen alltså, tyckte var den roligaste också. Dennis Quaid störde jag mig inte på, vilket många andra brukar göra. Jag tyckte han var harmlös. De maffiga scenerna när New York dränks av den gigantiska svallvågen och senare blir nedfryst var schyssta.

Mindre bra var att jag ibland fick känslan av att precis allt jag såg var datorgenererade bilder (CGI). I början t ex när kameran sveper fram över snötäckta landskap med en vacker solnedgång i bakgrunden. Varför inte hyra en helikopter och flyga lite i Alaska eller nåt?! Jag vet inte vad som är dyrast… men jag vet vad som ser bäst ut! Nu såg det liksom för polerat vackert ut. Även fortsättningen på prologen kändes väldigt mycket greenscreen med fläktar som rufsar håret. Dåliga var också vargarna. Varför inte ta riktiga vargar!? Kanske svåra att dressera… Nä, det här med CGI har gått till överdrift i många fall. Sämst var som vanligt Emmerichs sentimentala delar. Värst här tyckte jag bihistorien med den sjuke pojken och läkaren (Quaids fru) på sjukhuset som skulle läsa Peter Pan. Det blir ändå godkänt!

3/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

8 Responses to The Day After Tomorrow

 1. f i f f i says:

  Fast är det inte så att om någon skulle filma scener direkt i våra snötäckta skogar just nu och sen skulle det visas på bio så nog fan skulle man sitta där och muttra "Cgi-snö ser aaaaaaldrig ut som vanlig snö, hur svårt kan det va liksom?" 😉

 2. filmitch says:

  Jag har nog varit mer tålmodig när det gäller Emmerich det var faktiskt först 2012 där mitt mått blev rågat. TDAT är en klart godkänd katastrof rulle. Det hjälper till att jag gillar både Quaid och Gyllenhaal.

 3. Jojjenito says:

  fiffi: Du menar alltså att även om man filmade riktigt snö så skulle man tro att det var cgi-snö och klaga ändå?filmitch: Japp, TDAT var helt ok. En riktig välgjord katastrofrulle. Mitt problem med Godzilla var att den var fantastiskt t-r-å-k-i-g.

 4. f i f f i says:

  Jojjenito:Ja. Jag tror det.Som naturen ser ut nu, alldeles kritvit och vacker så man dör, inte fan skulle man tro på äktheten i det om du såg det i en film? Inte i första skedet i alla fall. 😉

 5. addepladde says:

  Kollar på den just nu för jsg vet inte vilken gång i ordningen. Hur man än kan klaga på, så kan ingen ta ifrån den underhållningsvärdet. Sen är jag förvisso svag för katastroffilmer, även om naturkatastrofer inte riktigt slår lika högt som en klassikt flygplanskatastrof.

 6. Jojjenito says:

  fiffi: Hehe, kanske det, fast i början av The American från Östersund var det i alla fall riktigt snö. Och jag trodde inte den var cgi:ad. ;)addepladde: Hmm, jag gillar nog undergenren naturkatastroffilmen mer faktiskt. 😉

 7. Sofia says:

  En film som fortfarande har ett riktigt schysst underhållningsvärde (katastroffilmer har oftast det av någon anledning, projicering och sublimering?). Men vargarna är för jäkla fula. Kanske vågade de inte chansa på att riktiga skulle bete sig bland alla green screens?

 8. Jojjenito says:

  Sofia: Japp, den är underhållande. Ja, du kan vara inne på rätt spår. Det är märkligt; just katastroffilmer har även en viss mysighetsfaktor.Nä, de beslutad nog att inte hyra in en vargdressör utan det blev cgi istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: