The Thirteenth Floor


Titel: The Thirteenth Floor (Trettonde våningen)
Regi: Josef Rusnak
År: 1999
IMDb
| Filmtipset

Handlingen: Ett datorföretag utvecklar en metod för att kunna uppleva, och delta aktivt, i helt simulerade världar. En forskare upptäcker dock en farlig hemlighet som kan komma att påverka the world as we know it.

För att sammanfatta redan i början: Det här var en hyfsad sf-rulle med en twist som var uppenbar. Att twisten var uppenbar kanske berodde på att jag någonstans i bakhuvudet hade hört om filmen och att den kom samtidigt som The Matrix och hade ett liknande tema. Det är lustigt det där med att filmer med samma grundhistoria som kommer i klump, som t ex meteoritfilmerna Armageddon och Deep Impact (välkommen att bidra med andra exempel!). Miljöerna är ganska snygga med de kändes ändå lite tv-mässiga. Filmen påminner om ett långt avsnitt av någon sf-serie på tv. Inget fel i det egentligen, men Trettonde våningen har helt enkelt inte samma tyngd som en storproduktion.

Apparaten som används för att ladda in sig i den simulerade världen är lite töntig. Ett grönt laserljus som ska vara snyggt visas upp in absurdum, men varför det behövdes förutom för att vara snyggt framgick inte. Historien är lagom intressant, med lite noir light-känsla. Skådisarna får en del intressanta uppgifter då de ska spela samma karaktärer fast med helt olika personligheter. Mysteriespänningen är väl inte på topp men ändå tillräcklig för att man ska vara intresserad filmen ut.

3/5

PS. Jag kan väl tycka att omslaget på de diverse utgåvor jag har sett alla är något av en major spoiler, vilket jag i och för sig kanske inte borde nämna…

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

2 Responses to The Thirteenth Floor

  1. Möjligt att jag uppskattade just att det inte var en storproduktion. Då kunde man fokusera på andra saker som faktiskt funkar. Sen tycker jag effekterna och miljöerna på det stora hela är snygga/fungerande. Du har nog rätt i att det är lite noir över det hela, jag gillar ju det 😉

    Twisten ja, den kunde man väl ana, men jag tänkte inte riktigt i de banorna (åtminstone inte till en början) så det störde mig inte. Eftersom det inte blev något som sänkte helheten för mig så var det helt ok.

    The Thirteenth Floor fick en stark trea av mig.

    • Jojjenito says:

      Intressant hur vi uppfattar samma saker men liksom tolkar dem till vår (eller filmens) fördel. Nu gav jag ju ändå filmen en trea så jag uppskattade ju den. Ändå intressant att det ”tv-mässiga” (om man ska vara elak) var nåt som du såg som nåt positivt, och jag kan förstå det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: