Hämnden


Titel: Hævnen (Hämnden, In a Better World)
Regi: Susanne Bier
År: 2010
IMDb
| Filmtipset

Jag tror faktiskt det här är den första filmen som jag ser av Susanne Bier. Hämnden är en stark film med starka känslor och stora ämnen. Temat, känslan i filmen, musiken för mina tankar till t ex en regissör som Iñárritu. Det finns ett globalt element i form av Persbrandts Afrika-resande läkare utan gränser. Persbrandt upplever många intensiva och bitvis hemska saker i Afrika.

Hemma i Danmark väntar fru (Trine Dyrholm), som han är på väg att skiljas ifrån, och sonen Elias. Att Persbrandt försummar sin son är väl att säga för mycket men att han är borta så mycket är ett problem. Elias (Markus Rygaard) blir retat i skolan men får en vän i Christian (William Jøhnk Nielsen) som precis förlorat sin mamma och flyttat till Danmark från London. De båda pojkarna har stora känslor som byggts upp inombords men som inte har släppts ut.

Det är en vacker film med strålande skådespelarinsatser, speciellt från ”barnskådisarna” Rygaard och Nielsen. Nielsen som spelar Chris är i början en sammanbiten känslolös robot. Han hade passat som en barn-Terminator, om man nu ville göra en film om en ung Terminator. Kul också att se Kim Bodnia från danska favoriten Pusher och Ulrich Thomsen som var strålande i femman Festen.

Stämningen i filmen byggs upp allt mer och det känns att en katastrof är nära förestående. Danmarks-historien varvas med Persbrandts läkare i Afrika där han har problem som kanske är något större men ändå är det lite av samma frågeställningar som han ställs inför. Men att vända andra kinden till mot en bråkig bilmekaniker i Danmark är en sak; att göra detsamma mot en afrikansk krigsherre som våldtar och dödar gravida kvinnor är en helt annan.

Möjligen dras filmen ut lite för länge i slutet. Det är som Bier inte riktigt kan sluta till säcken utan försöker trumfa sig själv med kanske för många känslostormsscener. Fast bra är det. Filmen gav mig mersmak på Bier, även om jag nog redan innan hade tänkt se hennes filmer så småningom.

4/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

8 Responses to Hämnden

 1. Jojje says:

  En bra film, helt klart.

 2. RJ says:

  Vill se den här! Hittills har jag bara sett en av Biers filmer, Things We Lost in the Fire.

 3. Jojjenito says:

  RJ: Japp, gör som jag: se fler filmer av Bier! För min del var Hämnden den första. Hon är duktig. Fast vad jag förstått så kan man undvika en del trampminor, Livet är en schlager t ex.

 4. f i f f i says:

  Livet är en schlager är en jättebra film 🙂

 5. Jojjenito says:

  fiffi: Aha, där ser man. Att du tycker det alltså. 😉 Jag får se om jag ser den nån gång. Det är mycket möjligt eftersom jag gillar att se det mesta från regissörer som jag gillar, köra teman liksom. Och jag gillade i alla fall Biers Hämnden.

 6. f i f f i says:

  Alltså, jag har sett den filmen ungefär tvåtusenmiljoner gånger, kanske mest pga att det är min dotters favoritfilm och den går varm hemma "i brist på annat". Men den är både kul och finurlig, inte lik Hämnden på en fläck men ändå ett bra hantverk av samtliga inblandade.http://fiffisfilmtajm.blogspot.com/2010/04/livet-ar-en-schlager.html

 7. Jojjenito says:

  fiffi: Nä, Hämnden är ju ingen må-bra-film direkt. Men likheten kanske är att när det blir känslostormar så blåser det rejält i bägge filmerna.

 8. f i f f i says:

  Jojjenito:Ja, det blåser och det blir jobbigt fast det är en komedi. Det är nog därför den funkar extra bra för mig. Svart humor är underskattad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: