The Filmitch Mellanöstern Challenge: Body of Lies (2008)

The Hurt LockerMin bloggkompis Filmitch-Johan gillar många olika filmgenrer, kanske allra mest skräck och musikaler. En genre som han inte uppskattar lika mycket är den där det handlar om problematiken i Mellanöstern, Israel-Palestina-konflikten, och ”kriget mot terrorismen”. Läs mer om varför Johan har svårt för denna genre här.

Ibland kan jag inte låta bli att trolla lite, kasta ut små gliringskrokar mot Johan. Plötsligt nappade det och han utmanade mig genom att be mig lista tre filmer (obs! bra filmer skulle det vara!) med tema Mellanöstern/terrorister. Jag kunde ju bara inte låta denna utmaning passera förbi obemärkt. Talesättets handske var med andra ord upplockad.

Sagt och gjort, jag började fundera och ganska snabbt kom jag fram till två filmer som jag själv tycker är mycket bra. Enda grejen var att jag själv ville delta i temat mer aktivt och jag brukar väldigt sällan se om filmer och skriva om dem på nytt. Så som tredje film valde jag därför en film som jag själv inte hade sett och det är den filmen som inleder temat som vi kallar:

The Filmitch Mellanöstern Challenge!

 

Body of LiesBody of Lies heter den här Ridley Scott-rullen om jakten på terrorister i Irak och Jordanien. Den evigt unge Leonardo DiCaprio spelar huvudrollen som CIA-agent placerad i Mellanöstern och Russell Crowe gör hans chef som styr saker och ting från hemmaplan i USA via mobilen och drönare.

Utmaningen startar med rejäl rivstart. Inte. Snarare en dikeskörning. Body of Lies är nämligen en ganska dålig film, eller ja, inte urdålig men högst medioker. Jag får känslan att filmens skådisar inte riktigt tror på filmen. De går på autopilot känns det som.

Manuset har problem. Det är förenklat där det borde vara mer komplicerat men för komplicerat där det borde vara enklare. Det är för enkelt i det avseendet att det sitter en genomond arab med hätta på huvudet och spelar in en video där han säger att man ska hämnas USA:s krig mot den muslimska världen genom att begå terrordåd. Det finns inget intressant i detta utan blir mest tråkigt.

Samtidigt är filmen kanske för komplicerad i andra delar av handlingen då det är oklart vilka agendor olika karaktärer har. Det passar inte riktigt in att använda plottwistar som tagna ur en mer lättsam spion- eller heistfilm i den här typen av film.

Att jag inte sågar filmen sönder och samman beror på att det bitvis blir lite spännande. Bl a bjuds det på en nervig scen i filmens inledning som avslutas med svettig biljakt i öknen. Ridley Scott är en duktigt regissör, punkt. Dock krävs det att han får ett bra manus att jobba och jag tycker att Body of Lies är ett exempel på när manus inte håller måttet.

En annan ljusglimt är Oscar Isaac (!) dyker upp i en liten biroll. Jag kände först inte igen honom men sen trillade poletten ner. Issac är ju från Guatemela men här spelar han irakier. Dessutom har vi britten Mark Strong som spelar spionchef från Jordanien. Oh, well.

Ska jag avsluta texten med nåt positivt? Nej, det blir nåt negativt istället. Man har valt att slänga in en kärlekshistoria mitt i allt. Det funkar inte alls utan det känns bara krystat och fånigt när Leo börjar flörta och sen blir kär i sin jordanska sjuksyrra.

Ett annat konstigt och återkommande inslag i är när Crowe pratar i telefon med Leo samtidigt som han t ex ska lämna sina barn på dagis. Jaha, filmmakarna vill visa på det absurda i kontrasten mellan Crowes livspussel och Leos livsfarliga jakt på terrorister. Aha, jag förstår.

Jag vet inte riktigt vad filmen vill säga men det handlar väl om att min fiendes fiende är min vän, att man aldrig kan vara säker på vem som är vän eller fiende, att lokala spionmyndigheter kanske är bäst lämpade att fånga in terrorister i sina egna hemländer och att USA nog gör bäst i att samarbeta med dessa myndigheter, och att allt övervakas via satellit eller drönare.

Speciellt spännande blev det aldrig, förutom den inledande scenen med ökenbiljakten.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helsep

Kolla nu in vad Filmitch delar ut för dom till Body of Lies.

Imorgon handlar det om en ny film för stackars Filmitch-Johan. Förhoppningsvis uppskattas den mer. Jag själv tycker det är en riktigt bra film i alla fall.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

8 Responses to The Filmitch Mellanöstern Challenge: Body of Lies (2008)

 1. Henke says:

  Jag tror jag har sett filmen, men kommer ta mig tusan inte ihåg ett jota. Tror inte att den var speciellt bra, precis som du är inne på. Jag kommer dock ihåg, vagt, att det var något om en sjuksyster.

  Jag förstår dock inte riktigt ditt filmval. Du fiskar med gliringskrokar och får napp, han antar utmaningen under förutsättning att du ska ge honom tips på tre bra filmer och du väljer denna film? Whaaat? Interesting choice indeed… 😀

  • Jojjenito says:

   Två av tre filmer fick vara good enough. Jag ville ju vara med själv i temat och se en ny film och då var jag tvungen att chansa. Man vet ju aldrig, Body of Lies hade ju kunnat vara lika bra som ZD30. Och i slutändan så blev det ett lyckat val på ett sätt, eftersom Filmitch uppskattade den. Sen tyckte jag att det blev en ganska bra mix på filmer där Body of Lies var den mest hollywoodiserade medan de övriga två representerade en lite annan typ av film.

 2. Steffo says:

  Ajdå…Jojjes onda öga kastas på den här rullen.
  Men, som jag skrev hos den gode filmitch, jag fann den underhållande och ganska småspännande. Du har förstås rätt i din analys om realism…meeeeen….det ÄR en Hollywoodprodukt och MÅSTE ju slipas enligt vissa ramar. But of course.
  Tycker ändå Ridley S visade lite ”pigghet” här.

  Ha en skön helg!

  • Jojjenito says:

   Ja, jag var tydligen på fel humör för den här filmen.

   Men jag håller med om Ridley. Body of Lies är en rent hantverksmässigt från regissören en bra gjord rulle.

   Trevlig helg! 🙂

 3. filmitch says:

  Där ser man upp och nedvända världen. jag fann filmen helt ok kanske just därför att den var så vag med oklara agendor. Håller dock med om att kärlekshistorien kunde skippas och det blev lite väl korkat mot slutet.

  • Jojjenito says:

   Av de filmer som var med i temat så var den här den mest hollywoodifierade, på gott och ont. Det blir mer av underhållning, högre tempo, mer förenklat. Samtidigt var den inte helt ointressant, det kan jag hålla med om.

   Sen ansträngde jag mig nog och försökte vara på mitt gnällitch-humör, just för att jag hade valt filmen. 😉

   Fortsatt trevlig söndag! 🙂

 4. Pingback: FMc: Body of lies (2008 USA) | FILMITCH

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: